Er moet mij even iets van het hart. Bijna iedere week zie ik wel een artikel, video, blog, volg, ect langskomen, waarin een businesscoach weggezet wordt als een geldverslindende machine. Terwijl ik samenwerk met veel andere businesscoaches en ik ben nog niemand tegen gekomen die niet vol vanuit zijn passie ondernemers helpt. De eerste drive is te allen tijde de liefde voor de andere ondernemers en om deze verder te helpen met het ondernemen.

 

Businesscoaches zijn hardwerkende ondernemers die anderen helpen bij het ondernemen

Vaak staan ze dag en nacht klaar voor hun klanten en ondersteunen ze bij iedere stap die wordt gezet. Ik had zelf een businesscoach die mij vanaf een berg op haar vakantie belde om mij te behoeden voor een verkeerd inzicht.... Een businesscoach, waar het alleen om het geld gaat, die had dat toch nooit gedaan? Het hoeft namelijk niet om tijdens je vakantie contact op te nemen. Alleen dit is de betrokkenheid van businesscoaches. Dit is de power die ik graag wil belichten! Zelfs op vakantie monitoren ze liefdevol hun klanten om de allerbeste resultaten te behalen. Alleen zijn dát niet de verhalen die we horen. We krijgen alleen maar te horen, dat businesscoaches programma's aanbieden waarin je nog niet verder komt. Dat je veel geld uitgeeft en nog geen stap verder komt. Tijd om eens een ander verhaal de wereld in te slingeren. De wereld die ik ten alle tijden zie bij al mijn hardwerkende en liefdevolle collega's... HUN betrokkenheid voor alle klanten.

 

Waarom is er zo'n hetze tegen businesscoaches?

Wat is de winst om businesscoaches in een slecht daglicht te plaatsen, terwijl zoveel ondernemers geholpen worden door een businesscoach... Waarom, waarom.... waarom, schiet dan alleen maar door mijn hoofd? Is het een bedreiging? Is het een makkelijke marketingtruc...? Is het een slechte ervaring met een businesscoach?

"De coach wordt er beter van! Hij/ zij houdt er een prettige financiële bankrekening aan over! Het geeft vast een lekker reddersgevoel!"

 

Een businesscoach is geen geldbeluste wolf

Iedere businesscoach wil de diepere lagen van je gevoel, je emotie, je belemmeringen ontdekken, om zo snel mogelijk uit een ondernemersuitdaging te komen. Geloof mij, er is geen businesscoach die niet staat te stralen als een klant die je met alle liefde over hobbels hebt geholpen... als je deze klant opeens ziet schitteren op de ondernemersreis waar je samen zo hard aan hebt gewerkt. Bij ieder succes staat een businesscoach op de achtergrond te juichen! Ze zijn vaak het geheim achter het ondernemerssucces! (Naast een fantastisch team dat ze ondersteunt. Het is vaak een één tweetje...)

 

Ook in diepe dalen staat een businesscoach voor je klaar

Weet dat een businesscoach ook met je mee gaat in de diepe dalen om daar weer uit te komen. Met bemoedigende woorden of met slimme tactieken, omdat een businesscoach sneller ziet waar de knelpunten zitten en hoe je dit kan oplossen. Ze voelen met je mee als je in een diep dal zit en jouw talenten niet tot uiting komen. Vaak herkennen businesscoaches het, omdat ze daar zelf ook hebben gezeten. Er is vaak maar een druk op de juiste interne knop voor nodig om de ondernemer weer te laten schakelen. Een inzicht, een tactiek, een strategie of plan... en hup... de ondernemer gaat weer verder op zijn pad. (Je zou dan eens moeten kijken naar de gezichten van businesscoaches... want die genieten op zo'n moment. Niet omdat ze zelf zo goed zijn, nee... ze genieten van de kracht en power van hun klanten... Het ondernemerschap van hun klanten kan ze tot in hun diepste ontroeren... alleen vertellen businesscoaches dat niet zo... "Dat is toch gewoon dat we dat doen????")

 

Een businesscoach moet juist naar het financiële stuk kijken en het aankaarten

Een businesscoach sluit alleen niet zijn of haar ogen voor het financiële stuk. Dat is juist waar de nadruk op ligt. Wat gebeurt er op dit stuk, waarom zijn hier hiaten of waarom rammelt het op de geldstroom? Businesscoaches zijn er juist om naar dat stuk te kijken, maar dat maakt je nog geen geldbeluste wolf. Het maakt je een realist, die niet terugdeinst voor de waarheid binnen een bedrijf. Een bedrijf draait om winst en het is juist heel vreemd als een businesscoach je niet meeneemt in dat stuk. Alleen is het een onderdeel van het ondernemen. Ieder stukje wordt belicht en nader bekeken. Kan het slimmer? Is het de juiste tactiek? En ga zo maar door... en daar hoort ook de lastige blik van het geldverdienen bij. Laten we eerlijk zijn, als er geen probleem is... dan hoef je toch ook geen businesscoach in te schakelen?

 

Soms zijn de oplossingen zo eenvoudig

Natuurlijk denk je weleens, "Had ik dit nou niet zelf kunnen bedenken?" En vaak is de oplossing zo simpel, dat je het ook zelf had kunnen ontdekken. Alleen, hoe fijn is het als je even mag worstelen (want ook dat woord mogen we niet meer gebruiken als businesscoaches, want dat is een jeukwoord... serieus?! Vraag ik mij dan alleen maar af)...

Als je het antwoord van je businesscoach al wist, dan is de vraag: "Doe je het ook al?" Vaak weten we wel dat er zaken aangepakt mogen worden, alleen het doen is weer een ander dingetje. Een businesscoach staat graag voor je klaar om deze uitdaging aan te gaan en jou een flinke schop te geven als je staat te twijfelen of bevriest door de uitdaging door voor je staat... Ze halen ook blokken weg, zodat je verder kunt en groeit naar ongekende hoogtes. Hoogtes die jezelf soms nog niet ziet, maar die een businesscoach ten alle tijden in jou ziet.

 

Stop met het zeuren op businesscoaches

Weet je, ik ben er klaar mee. Het gezeur op businesscoaches! Ik vind het super waardevolle, liefdevolle en betrokken collega's! Stuk voor stuk! En ik zie in hun allemaal dezelfde passie, die mij ook drijft! Liefde!

Je doet je best in het ondernemen, maar op de één of andere manier loopt het even niet zo soepel. Wat is er dan mis mee om tegen een businesscoach aan te praten? Het ondernemerschap is vaak een eenzaam bestaan als eenpitter en het is vaak een uitdaging om een open blik op je onderneming te werpen. Zelf heb ik dat ook. Als het over mijn eigen bedrijf gaat... roep ik ook regelmatig... "Euhhhh, waarom overkomt mij dit toch steeds?" Tja, ik heb dan ook oogkleppen op voor mijn eigen zaken. En dan is er helemaal niks mis mee om dit voor te leggen aan mijn eigen coach.

 

Veel dingen worden mooier gemaakt dan dat ze zijn

Ik hoor de aanval in de berichten over businesscoaches. Ik begrijp ze ook, want de crux zit in de waarheid en de openheid. Het internet maakt de dingen vaak mooier dan ze zijn. Zoek dus iemand die écht walk-the-talk-ervaring heeft. Kijk voorbij de mooie marketingteksten en de ideale plaatjes. Een businesscoach belooft jou geen gouden bergen, sterker nog... een businesscoach maakt je bewust van je eigen proces. Waar sta jij op dit moment en waar wil je naar toe? Hoe gaan we van A naar B komen en wat heb jij nu nodig? Maar het allerbelangrijkste voor iedere businesscoach, hoe zorgen we ervoor dat jij jouw eigen weg ontdekt? Geloof mij, dat is het enige waar iedere businesscoach met alle liefde aan werkt.

Ze helpen met de problemen waar je mee worstelt en geven je de tools, tips, tricks om je naar de gewenste situatie te brengen. That's it!

Zullen we dan nu stoppen met het zeuren op businesscoaches en ieder zijn eigen stuk oppakken. Wie weet is dát wel de manier waarop we elkaar juist kunnen versterken! Ik hou daarvan, samenwerken in plaats van over elkaar zeuren!