Doe jij nou echt waar je blij van wordt of zit je midden in een bore-out? Als ondernemer start je jouw bedrijf en vaak gaat dat met heel veel passie. Je pakt alles aan en groeit steeds een stap verder. De alles aanpakken mentaliteit zorgt ervoor dat je bedrijf zo is gegroeid en dat je nu hier staat!

 

Maakt het ondernemen je nog gelukkig?

Je doet allemaal netjes wat je moet doen, alleen begint er iets te knagen. Je merkt dat je soms geen zin meer hebt om zo hard te werken en heel af en toe bekruipt je het gevoel van verveling...

WOW... dat kan toch niet?? Verveling? Het is mijn eigen bedrijf, dan kan ik toch niet uitgekeken zijn op zaken? Dit is mijn passie, dat voel ik aan alles...

Sorry, maar het is heel goed mogelijk dat jij midden in een bore-out zit. Je hebt alles al eens een keer gedaan en gezien. En je blijft alles netjes doen, want je weet dat dit de succesformule is van je bedrijf... Alleen, heel eerlijk... been there, done that...

Het is tijd voor iets nieuws. Alleen wat dan en hoe doe je dat? Hoe kan je gaan doen waar je weer gelukkig van wordt? Hoe word je weer uitgedaagd, zodat je weer in de flow komt en weer nieuwe dingen uit gaat zoeken.

 

Slimmerik, pas op voor een bore-out in het ondernemen

Als je een beetje op mij en mijn klanten lijkt, dan herken je het bovenstaande scenario. Eigenlijk is het je hele leven zo geweest. Je hopt van de ene interesse naar de andere. Niks is leuker dan weer nieuwe dingen uit te zoeken. Om je brein weer te prikkelen en weer volgende stappen te zetten of iets totaal nieuw doen. En nu, nu zit je een beetje in een sleur met jezelf. Je wordt er wat wars van... maar je doet dapper wat je moet doen.

Je zit nu in een mooie positie met je bedrijf. Een positie waarin anderen vinden dat je niet mag klagen... Er zijn klanten, alles loopt... en toch... toch verveel je je te pletter. Je hongert naar uitdaging! Als je zo doorgaat, merk je dat je betrokkenheid steeds minder gaat worden. Verander je niets aan deze situatie dan taai je af en kom je in een negatief spiraal met je bedrijf.

 

Terug naar je betrokkenheid

Natuurlijk wil je het anders als je in een bore-out zit met je bedrijf. Alleen hoe krijg je dat voor elkaar? Hieronder lees je 3 eenvoudige tips om weer een gelukkige en uitgedaagde ondernemer te worden als jij een supersnel denkend brein hebt en het brein nu soms wat afgetaaid lijkt.

 

[TIP 1] Doe wat je het allerleukste vindt als ondernemer
Wat doe je, omdat je denkt dat jij het moet doen? Is het werkelijk waar je hart ligt of wordt het tijd om het te delegeren? Doe je de taken waar je écht blij van wordt? En natuurlijk moeten we allemaal weleens iets doen wat we niet leuk vinden om te doen. Zorg alleen dat dit in balans is. Bijvoorbeeld 80% zaken die je leuk vindt om te doen en 20% iets doen wat gewoon moet gebeuren. Dan houd je de balans. Alleen merk je bij ondernemers met een bore-out dat deze vooral bezig zijn met zaken waar ze helemaal niet gelukkig van worden. Te lang negeren ze de signalen dat het tijd is voor iets anders of een andere aanpak. Je hoeft namelijk niet altijd iets totaals anders te doen, soms is een extra uitdaging genoeg om weer uit het slapende gevoel te komen.

 

[TIP 2] Wat is je doel met het ondernemerschap?

Heel vaak is er geen doel gesteld. Sneldenkende ondernemers houden van uitdagingen en deze komen als je doelen stelt. Alleen is dit vaak een onderdeel dat erbij bungelt. Je doet wat je moet doen en kijkt bijvoorbeeld niet wat je wilt bereiken het komende kwartaal.

Om doelen goed te stellen is het belangrijk om te weten waarom je doet wat je doet. Waarom ben jij je bedrijf begonnen? Wat wil ik over een jaar hebben bereikt en hoe past dat in mijn persoonlijke missie? Als je daar goed zicht op hebt, dan weet je ook welke doelen je kunt stellen. Hoe past het doel in het grotere geheel en wat is voor jou een stap om nu te zetten? Doe je dit niet, dan blijf je hangen... terwijl je bedrijf eraan toe is om door te groeien. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat je bedrijf stagneert en dat de neerwaartse spiraal wordt ingezet. Dat wil je niet. Je hebt zo veel gedaan om op dit punt te komen. Een bore-out gaat jouw bedrijf echt niet in een neerwaartse spiraal brengen!

 

[TIP 3] Neem leiderschap in het ondernemen

Tijd om te stoppen met deze aanpak en om zelf weer leiderschap te nemen over je bedrijf. Het is nu goed om uit de sleur van te weinig interessant werk te komen. Je bent eraan toe om zingeving toe te voegen aan je dagelijks werk. En er is maar 1 persoon die dat kan doen...

Het antwoord weet je vast... dat ben jij. Deze situatie waar je nu in zit, als jij een bore-out herkent, vraagt erom dat jij de regie weer terugpakt en jezelf uit deze situatie haalt. Je kunt jezelf stretchen en daardoor met jezelf een groeisprong te maken. Want een groeisprong, dat is waar je nu voorstaat... het is een signaal. Is dit nou het ondernemen waar je graag mee door wilt gaan of vraagt het om verandering? Jij kunt dit omkeren, vandaag nog! Als je echt doet waar je goed in bent en wat je het allerliefste doet, dan is dat de sleutel tot succes. Blijf niet hangen en ga ervoor!

Vertel eens wat is jouw ideale situatie nu? Wat wil jij als alles mogelijk is en jij vandaag kunt kiezen voor meer uitdaging in je bedrijf? Wat ga je dan anders doen in je bedrijf?