Het ondernemen daagt je uit en soms ben je harder aan het werk dan je eigenlijk wilt. Je hebt het niet altijd in de gaten. Je hebt periodes dat je je een slag in het rond werkt en de dagen voorbij vliegen. Pas als je later terugkijkt, zie je dat je zo hard hebt gewerkt. Als je er middenin zit, dan zit je in een flow. Opgeven is geen optie en je gaat door... Soms tot diep in de nacht...

Herken je het?

Je kunt niet oneindig doorgaan met maar knallen... ook al willen veel ondernemers jou dat laten geloven als je al hun post op Instagram of Facebook voorbij ziet komen. Weet dat je een marketingmachine volgt die op volle toeren draait. Deze ondernemers werken een stuk slimmer. Die zijn niet tot diep in de nacht aan het werk.

 

Keihard werken als een kip zonder kop

En ik begrijp het heel goed... ik ben zelf namelijk ook zo geweest. Als je aan mij op dat moment had gevraagd, "Daan, dat gaat zo toch allemaal niet?" dan had ik je voor gek verklaard. Ik was toch heerlijk aan het werk. Kijk nou eens wat ik realiseerde. Alleen had het ook een negatief effect. Mijn suikerwaardes waren torenhoog en ik kreeg het niet onder controle. Wat ik ook deed. Maar hé... het ging wel lekker met mijn bedrijf! Ik had leuke opdrachtgevers en was betrokken bij super mooie trajecten. Ik bouwde een team op en ik was op weg om een droombedrijf te maken. Daar kun je toch niet over klagen?

 

Je hoeft niet harder te werken om betere resultaten te behalen

Oke, ik was de kampioen in hard werken! En ondertussen weet ik dat het zo niet hoeft te zijn. Je hoeft niet keihard te werken om een succesvol bedrijf te krijgen. Maak gebruik van de slimme tools die er zijn en werk heel strategisch aan je bedrijf. Zorg dat je op ieder moment precies weet wat je gaat doen en monitor ook de resultaten.

Stop met het veel te hard werken, zeker als het niet in verhouding is met de resultaten. Als je zo door gaat, dan ga je de motivatie verliezen en wil je straks ermee stoppen. De balans raakt er namelijk uit als jij van 's morgenvroeg tot 's avonds laat werkt en je bankrekening niet groeit. Voel je dat? En in het begin kun je het nog wegwuiven met "Dat komt goed als dit of dat doorgaat." Maar wees eens eerlijk, is er niet altijd wat waardoor de volgende doorbraak komt? Of heb je niet een berg excuses waarom het nog geen succes is?

Klaar ermee, ga slimmer ondernemen. Zie wat je bedrijf nodig heeft en waar de punten zitten om geld te verdienen. Jij verdient het om geld te verdienen met al je inspanningen.

 

Hoeveel kost jouw hard werken jou?

Zelf heb ik weleens uitgerekend hoeveel het harde werken mij kostte. Ik schrok er zo van, dat ik het papiertje gelijk weer wegstopte. Het was een enorme wake-up call, want het bedrag was totaal niet in verhouding met wat ik verdiende. Ik wil jou ook uitdagen als jij jezelf herkent in het harde werken. Reken eens uit hoeveel uur je werkt en vermenigvuldig het eens met je uurtarief. Wat levert dat op? En zet het nou eens naar je werkelijke omzet.

 

Wil je het veranderen of slimmer ondernemen?

Zit er een gat tussen je inspanningen en de resultaten? Dan wordt het tijd om het aan te pakken. Kijk eens heel eerlijk naar waar je zo druk mee bezig bent, want het sleutelen aan je website kan heel veel tijd opslokken.. maar levert op dat moment geen nieuwe klanten op. En natuurlijk is je website een onderdeel van je marketingmachine, maar dan moet de machine wel draaien! Er moeten op een of andere manier wel leads naar deze marketingmachine gebracht worden en het constant sleutelen aan je website... gaat dat niet doen. Het direct bellen van klanten bijvoorbeeld wel. Of het aanspreken van mensen en ze iets aanbieden ook. Alleen vinden we dat vaak doodeng. Toch maar liever even sleutelen aan de website. Stop ermee om jezelf voor de gek te houden. En als je het hier zo leest, dan weet je best dat ik gelijk heb.

 

Dus, wat ga jij nu doen om minder hard te werken en slimmer te ondernemen? Wat is jouw valkuil en waar kun jij vandaag nog stappen zetten?

 

Vragen die je jezelf kunt stellen om te ontdekken of je slim aan het ondernemen bent

Denk je erover na om slimmer te ondernemen? Laat dan deze vragen ook eens door je brein voorbij gaan:

  • Wie kan je vandaag bellen om een aanbod te doen?
  • Praat je minimaal met 1 potentiële klant per dag?
  • Denk je vaak dat je een aanbod hebt gedaan, maar is dat nog niet zo (of is de klant zich er nog niet bewust van)
  • Volg je niet op, omdat er allerlei bezwaren in je hoofd zitten?
  • Voeg je altijd een call to action toe?
  • Welke acties heb jij op staan om de omzet van het komende kwartaal te behalen?
  • Zorg je voor kruisbestuiving en gaan klanten heel eenvoudig van het een naar het andere aanbod?

 

Een paar vragen die jou direct inzicht geven. Ben je werkelijk slim aan het ondernemen of ben je druk aan de slag en kom je nog geen stap verder?

 

Laat je het mij weten als je beslist om te stoppen met hard werken? Wat ga jij vandaag doen om niet zo hard te werken?