Ken je dat? Je staat stijf van de spanning, omdat je uit alle macht probeert om je to-do lijst weg te werken. Rustig en ontspannen ondernemen is er niet bij. Het lukt je niet eens om rustig te worden en even adem te halen, want je bent zo krampachtig bezig met de groei van je bedrijf.

Stop, sta even stil! Laat de stress even wegdrijven en ga rustig zitten.

Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om continu op hoog tempo te ondernemen, zonder stil te staan bij een pauze. Je houdt het niet vol en het gaat ten koste van je waardevolste bezit... JIJ!

 

Niet mokken en doorgaan.... je wilt toch groeien met je bedrijf?
Eten, dat deed ik achter de computer... zodat ik nog even....  vul het maar in. 's Avonds ging ik lang door en soms zat ik tot midden in de nacht te werken. Ik weet dus heel goed hoe het voelt als je te gestresst bent om ontspannen te ondernemen.

Je begrijpt dat dit geen doen was en ik kreeg dus allerlei lichamelijke signalen. Die ik compleet negeerde, want ik moest nog een e-book maken of een nieuwsbrief de deur uit doen.  Als je mij op dat moment had gevraagd of ik niet even een momentje in moest plannen om stil te staan... dan had ik je waarschijnlijk glazig aangekeken. Voor mijn gevoel genoot ik volop van alles wat op mij afkwam. Sterker nog, ik was er best trots op wat ik voor elkaar kreeg.

 

Was het slim ondernemerschap? Nee, absoluut niet. Nu heb ik geleerd dat het veel slimmer kan, zonder je privéleven te verliezen of uren te werken.

Je hoeft niet door....door.....door te gaan en compleet jezelf te verliezen in de drive om je bedrijf te laten groeien. Ik weet dat nu, maar in de groei van mijn bedrijf niet. Ik zag allerlei kansen en sprong overal bovenop. En het werkte, want mijn bedrijf groeide en groeide. Er kwamen grote online ondernemers naar mij toe en ik genoot ervan. Misschien vind jij dit artikel nu ook onzin. Stel je toch niet zo aan en niet miepen.... je wilt toch groeien met je bedrijf? Dan moet je je schouders eronder zetten en doorgaan. Toch?!

 

Ik kwam op het punt dat mijn suiker torenhoog was en het mij dwars ging zitten in het ondernemen. Je zou denken dat dit je wel afremt, maar dan ken je mijn koppige instelling nog niet. Ik ging door... tot de bom barstte. Je voelde het vast al aankomen.

 

Had ik deze situatie kunnen voorkomen? Ik denk het wel. Sterker nog, ik weet het nu zeker!

Als ik nu terugkijk, dan deed ik maar wat. Er zat geen slimme opbouw in mijn productenaanbod, ik had zaken niet geautomatiseerd en van systemen aanbrengen kreeg ik accuut rode vlekken in mijn nek. Maar het is zo belangrijk! Als je een goed geoliede machine wilt, die continu klanten levert... dan moet je slim gaan ondernemen en kun je niet als kip zonder kop rondrennen. Hier een brandje blussen, daar even wat doen... Nee, je hebt een gameplan nodig. Een slim verdienmodel, dat eigenlijk te makkelijk lijkt. Hoevaak ik nu niet denk, is het zo simpel? Ja, ondernemen hoeft niet gespannen te zijn. Ook jij kunt ontspannen en slim ondernemen. En... tijd overhouden!

 

Als je gedachten steeds dezelfde kringetjes maken en ben je te gestresst om je focus op 1 ding te richten... dan heb ik hieronder 15 manieren om in 5 minuten te ontspannen:

Geloof mij... je wilt niet mijn fouten maken, dus zorg voor jezelf. Het is maar 5 minuten... wat let je?

 

Tip 1: Laat stress wegdrijven, door rustig te gaan zitten en adem te halen. Adem even goed in en uit en je voelt je direct een stuk rustiger

Tip 2: Ga eropuit. Maak een ommetje en breng je brein tot rust in de buitenlucht.

Tip 3: Zet je apparatuur uit, zodat je brein niet constant op volle toeren werkt en reageert op ieder bliepje of berichtje.

Tip 4: Wacht even met reageren. Je hoeft niet direct te reageren en je dag te laten regeren door prikkels van buitenaf.

Tip 5: Sta even stil, wat zie je en neem wat afstand van de situatie. Krijg weer oog voor de wereld buiten je oververhitte brein.

Tip 6: Plan iets leuks en ga iets doen wat je ontspant. Het plannen helpt je al om direct te ontspannen.

Tip 7: Zoek uit waar je gestresst van raakt. Schrijf het op in een mooi schrift en krijg helder waar jouw brein onrustig van wordt.

Tip 8: Schrap onnodige verplichtingen, want vaak heb je het idee dat dit moet. Maar kijk eens goed, is het werkelijk zo?

Tip 9: Ruim je omgeving op. Voor mij is het een signaal als er rommel op mijn werkplek komt, nu weet ik dat het een signaal voor mij is.

Tip 10: Leg je neer bij het feit dat controle niet bestaat. Echt... je kunt niet alles plannen!

Tip 11: Word de baas over je eigen agenda en laat deze niet invullen door klanten. Maak blokken en ga op vaste tijdstippen zaken doen.

Tip 12: Verlaag het werktempo. Goed je kunt heel snel schakelen, maar wordt dit ook van je verwacht of heb jij een deadline eraan gehangen die niet realistisch is?

Tip 13: Zorg voor je lichaam en beweeg. Door in beweging te komen, veranderen je gedachten. Let maar eens op!

Tip 14: Schrijf zaken op, zodat je brein niet constant signaaltjes hoeft te vergeten. Deze is namelijk bang dat je het vergeet en die signalen maken je juist onrustig.

Tip 15: Het leven draait niet om presteren, geld verdienen en alles onder controle hebben. Geniet van het ondernemen!

 

Laat je mij weten of de tips werken? Misschien heb je er nog een aantal om ze aan te vullen. Schrijf ze hieronder op. Succes is geweldig, maar niet als het ten koste moet gaan van het meest belangrijke en meest kostbare: jouw rust en jouw gezondheid.