Ik loop rond in de supermarkt, met mijn telefoon en ik kijk er steeds naar. Uit het niets komt er een mevrouw met haar boodschappenkarretje op mij af en zij zegt: "Yezzzzz, kan je nou nog geen 5 minuten zonder je telefoon?" Verschrikt kijk ik op. "Heeft ze het nou tegen mij?"

Ja, de dame voor mij kijkt mij boos aan en is het er niet mee eens dat ik op mijn telefoon kijk in de supermarkt. Ik stamel nog iets van "Boodschappen voor een vriendin". Maar ze loopt boos door, nog brabbelend dat het niet normaal is en ik blijf verdwaast achter in het gangpad. "Gebeurde dit écht? Was deze mevrouw nou heel boos op mij? In de supermarkt nog wel????"

 

Welke betekenis geef je?

Het is een mooi voorbeeld van betekenis geven aan wat je ziet. De dame had niet in de gaten dat ik boodschappen deed voor een vriendin die thuis in quarantaine zat. Ze had haar boodschappenlijstje via What's app naar mij gestuurd en ik keek steeds op dit lijstje wat het volgende product moest zijn. Dus ja, ik keek constant op mijn telefoon. Zoekend daarna naar de producten in de winkel.

De mevrouw die mij aansprak was duidelijk geïrriteerd door mijn gedrag. Zij zag iets heel anders door de telefoon die ik in mijn hand had en het was een trigger om boos op mij te worden. Ze gaf een hele andere betekenis aan mijn goede daad 😉

 

Je vertelt jezelf een verhaal dat niet klopt

En hoe mooi is dit... mijn helpende gedrag werd als irritant gezien door de bril van deze dame. Iets triggerde haar en het was voor haar een bewijs dat wat zij geloofde over telefoongebruik in de supermarkt... waar was.

En doen we dit ook niet als we naar andere ondernemers kijken? Als we onszelf ermee vergelijken en het niet goed vinden wat wij doen. We zien ze schitteren met iets wat wij ook graag willen en wij het vertalen naar gedachtes dat wij losers zijn die het niet kunnen. Of dat wat wij doen niet goed genoeg is. Of we beter iets nieuws kunnen verzinnen, omdat al zoveel anderen het doen.

Zitten we onszelf dan ook geen verhaaltje te vertellen dat niet klopt? Omdat we iets zien bij een ander en daar een heel verhaal van maken in ons brein. Weet dat je op dit soort momenten zoekt naar bevestiging dat wat wij diep vanbinnen over onszelf denken en geloven.... waar is.

 

Klopt het? Is wat je denkt... waar?

Het gaat zo snel, dat we het heel vaak niet in de gaten hebben. We zien iets bij de ander en hup... we geven daar betekenis aan. Opeens is het een trigger om boos op jezelf te worden of jezelf naar beneden te halen. Want je vindt dat je het niet zo goed doet als de ander. Alleen je kent het hele verhaal niet, net als de dame in de supermarkt bij mij niet het hele verhaal kende. Misschien is de ondernemer waarmee je je vergelijkt niet zo succesvol als je denkt. Of werkt ze zich 3 slagen in het rond om alles voor elkaar te krijgen. Jij hebt werkelijk geen idee, maar maakt er wel een verhaaltje van. En je gelooft daardoor dat jij het niet zo goed doet.

 

Het is tijd om door een andere bril te kijken

Mooie ondernemer, het is tijd om te stoppen om deze verhaaltjes tegen jezelf te vertellen. Het klopt negen van de tien keer niet en het is niet helpend om je droombedrijf te realiseren.

Ik wil je uitnodigen om een andere bril op te zetten als je naar je business kijkt. Een liefdevollere bril, die afgestemd is op het hogere.. het veld van ongekende mogelijkheden. Volledig in contact met je innerlijke bron. Als je daar vraagt wat de bedoeling is van jouw acties... dan krijg je hele andere antwoorden. Liefdevollere verhaaltjes om jezelf te vertellen. Want alles wat je wilt, dat is er al... het is een kwestie van hoe jij ernaar kijkt. En dat kun je veranderen door een positievere bril op te zetten en niet alles te geloven wat je brein je wijs wil maken.

 

Wat zie je als je naar je business kijkt?

Als de dame in de supermarkt anders was gaan kijken naar mijn situatie, dan was er een ander verhaal in haar brein ontstaan. Dan had ze gezien wat ik werkelijk aan het doen was. Maar op dat moment was ik een spiegel voor haar... waarin ze bevestigt kreeg wat zij op dat moment geloofde. Iets triggerde haar waardoor ze in haar eigen patroon schoot en geen oog meer had voor wat er gebeurde.

En nogmaals... jij beslist hoe je op dat moment naar de wereld kijkt. Kies wijs... en geloof niet alles wat in eerste instantie in je brein naar voren schiet. Onderzoek het en kijk of je er op een andere manier naar kunt kijken. Vaak helpt het je om weer te zien waarvoor jij de dingen wilt doen en waar het aan gaat bijdragen. Zodat je gaat doen wat de bedoeling is en je niet laat tegenhouden door een verhaaltje wat waardoor ook nog eens werkelijkheid wordt.

Vind dit nou lastig en merk je dat je last hebt als je een ander ziet doen wat jij het allerliefste wilt doen? Luister dan eens naar mijn podcast #29 'Wat zeg je tegen jezelf als je een ander ziet doen wat jij wilt doen". Je kunt hem hier beluisteren