Heerlijk het ondernemerschap, het geeft veel vrijheid en mooie ontmoetingen. Het brengt je op plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Of duwt je net over een randje waar je met jezelf overheen moet om verder te groeien.

Als ondernemer groeien
Als rechterhand stond ik vaak naast een directeur, een hele veilige plaats. Op de achtergrond zorg ik ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is. Maar nu ik werk als Businesscoach, moet ik wel eens naar voren treden... uit mijn veilige plek. Daar ben ik... En ik moet zeggen, dat deze rol mij steeds beter past. Het ondernemerschap geeft mij veel persoonlijke groei en ontwikkeling.

Ondernemerschap is soms niet prettig
Maar als je door het ondernemerschap ervaart dat je leven chaotisch wordt, je agenda te vol en je het gevoel hebt dat je van taak naar taak gaat.... dan is het goed als om je tijd terug te claimen. Maak een dat-doe-ik-niet-meer-overzicht.

Wat is een dat-doe-ik-niet-meer-overzicht?
Ik heb het zelf ook een dat-doe-ik-niet-meer-overzicht gemaakt.  Een week lang heb ik gekeken naar mijn verplichtingen en werkzaamheden. Hierbij ben ik zeer kieskeurig geworden, past dit? Wil ik dit?  Ondersteunen deze werkzaamheden mij emotioneel, fysiek, spiritueel? Past het in mijn belangrijke relaties, zoals gezin en vriendschap? Zijn deze werkzaamheden mijn tijd waard?

Wat vinden anderen?
Het is best lastig, ik geef het toe... Daarom kan het ook verhelderend zijn om jouw omgeving een overzicht te laten maken. Wat willen zij dat jij niet meer doet?

Wat kan er staan op jouw dat-doe-ik-niet-meer-overzicht
  • in mijn eentje moeilijke situaties afhandelen
  • iedere keer mijn mail checken of berichten hiervan krijgen op beeldscherm of telefoon
  • naar gelegenheden gaan die veel te veel energie kosten
  • telefoon opnemen als je met iemand praat
  • social media checken op verjaardagen
  • en vul het zelf maar in....

Nee, dit doen we dus niet meer... Besteed aandacht aan jouw spaarzame tijd en doe alleen werkzaamheden waar jouw expertise echt voor nodig is. Voel je vrij... geniet van het ondernemerschap en claim je tijd terug!