Je bedrijf groeit en je voelt aan alles dat het vraagt om veranderingen in het ondernemen. Wat in het begin van het ondernemerschap werkte, blijkt nu de groei juist tegen te werken.

 

Hoe zou het voor je zijn als je weer rust terug krijgt in het ondernemen?

 

Voel je niet langer op zondagavond al onrustig, omdat je denkt aan alles wat je nog moet doen en wat vorige week is blijven liggen....  Je holt van het één naar het ander en je wilt wel veranderen, maar er lijkt gewoon geen tijd voor te zijn. Je bent al blij als je aan het einde van de dag alles weg hebt gewerkt. Daar ligt nu ook vooral je prioriteit en de groei schuift aan de kant. Terwijl de ideeën wel steeds door je hoofd schieten.

 

Je verlangt naar overzicht en rust... zodat het rustiger wordt in je drukke hoofd. De plek waar je alles probeert bol te werken. Het geen tijd hebben, begint zijn tol te eisen... Je wilt een relaxte en strategische ondernemersflow, zoals het ondernemen bedoeld is...

 

Niet deze waanzin...

Momenten om te kijken of het slimmer, tactischer of handiger kan... die worden in je hoofd wel gemaakt, alleen zorgt de realiteit ervoor dat je dit moment steeds wegschuift. Aan het einde van de week neem je je voor... "Volgende week, dan ga ik ermee aan de slag!" Zo kabbelt iedere week voorbij en verandert er niks aan de situatie. En iedereen weet... als je niks verandert, dan verandert er niks! Dus je blijft rondjes draaien en probeert uit alle macht de ballen in de lucht te houden. En misschien hou jij ervan om ballen in de lucht te houden, dat herken ik.  Kan er kan er geen eentje meer bij, want dan verlies je de balans in het gooien! Geloof mij, ik vind niks leukers dan ballen in de lucht te houden... Alleen ik heb ontdekt dat het slimmer en makkelijker kan!

 

Hoe zou het voor je zijn als je begint met kleine stapjes naar verandering?

Zoals Nancy. Zij was iedere week druk in haar praktijk aan het werk. Haar agenda stond bomvol met afspraken en ze wilde heel graag een nieuwe opleiding starten. Alleen de tijd om de opleiding te maken en te promoten... die was er niet. Sterker nog, in haar agenda stonden vrije uren weg geblokt om eindelijk een vrij uurtje te hebben. Bij doorvragen van mijn kant, bleek dat deze uren volledig werden opgeslokt door afspraken. Weg was de tijd voor zichzelf om de batterijen op te laden.

Het gevoel van een nieuwe opleiding starten... borrelde wel. Het gaf haar de uitdaging waar ze zo aan toe was en het bracht haar praktijk ook naar een volgende fase. Alleen was het lastig om de veranderingsstappen te zetten en klanten dus uit haar agenda te schrappen. Ze moest streng zijn over haar uren en hoe meer ze dat probeerde.. hoe meer klanten aan haar gingen trekken. "Kan het echt niet op.... woensdagmiddag?" Terwijl dat net haar uren waren om AAN haar praktijk te werken. Tot boze reactie van klanten, die gewend waren dat zij op ieder tijdstip klaar stond en nu dus niet.

Uitdagend? Uiteraard...
Maar absoluut noodzakelijk om de verandering door te voeren!

 

Angst voor het onbekende, angst voor de mening van anderen, angst om af te gaan, angst om niet goed genoeg te zijn.....

Ze heeft volgehouden en samen hebben we naar tactieken gezocht om veranderingen door te voeren. Waardoor ze nu keuzes kan maken die bij haar en haar bedrijf passen. Ze luistert niet meer naar haar angst, maar kijkt iedere keer... wat is liefde in deze situatie? En wat zegt angst op dit moment tegen mij? En is het terecht dat ik naar deze negatieve en angstige stem luister?

Nu heeft ze de opleiding ontwikkeld en heeft al verschillende deelnemers geholpen door haar opleiding. Een super waardevolle switch die niet was gebeurd als ze was blijven hangen en niks had veranderd. Ze heeft de stappen gezet en ze kan nu iedereen die haar methode wil leren, helpen... Hoe tof is dat? Op deze manier gaat haar methode verder en groeit haar bedrijf naar een niveau waar ze nooit van tevoren over had durven dromen.

 

Hoe is het met jouw veranderingen?
Wat vraagt jouw bedrijf op dit moment?

 

Welke bedrijfsgroei keuze maak jij?

Je hebt als ondernemer altijd 2 keuzes als je voor een uitdagende groeistap staat. Of je gaat de stappen aan en verandert de aanpak, zodat je doorgroeit. Of je kiest ervoor om weer terug te schakelen, naar een niveau dat past en behapbaar is. Alleen blijven hangen in een situatie die schreeuwt om verandering, daar is nog niemand gelukkig van geworden. Dus pak jezelf aan, als je de situatie herkent dat het 'geen tijd' hebben... echt een issue is.

Wat wil je op zo'n moment? Doorbreken naar een volgende fase? Dat vraagt wat van jou en ook van je bedrijf. Je hebt een frisse blik nodig om alles na te lopen en het bedrijf klaar te maken voor een volgende fase. Of je kiest om het behapbaar te maken, door een paar stappen terug te schakelen en je bedrijf zo in te richten... dat het eenvoudig is aan te sturen. Beide mogelijkheden zijn helemaal oke!

 

Kijk naar de knelpunten. Wat zorgt ervoor dat je geen stap vooruit komt?
Ga daar mee aan de slag...

 

Wat vertelt jouw bedrijf en welke mogelijkheden heb je?

We kijken zo vaak naar wat er niet kan of wat er niet goed gaat. En met deze manier van kijken, bevries je alleen maar! Als je niet oppast, verandert er niks aan de situatie en blijf je focussen op wat er niet goed gaat.

Je hebt de mogelijkheid om andere keuzes te maken. Het is tenslotte je eigen bedrijf! Jij beslist! Bekijk voor jezelf: "Is de keuze die ik nu maak liefde of laat ik mij leiden door angst?" Als het angst is, dan is vaak de tactiek nog niet helder of past de strategie die je hoort/leert, niet bij je. Het is dan noodzakelijk om dicht bij jezelf te blijven en een tactiek te ontwikkelen waar je ogen wel van gaan stralen.

Ik zie dat bij mijn klanten ook direct. Als het een aanpak is die helemaal past, dan gaan de ogen twinkelen en dan gaat het ideeënbrein aan. Vaak hebben we binnen 1 sessie een volledige aanpak staan. Is het er niet, dan zie ik dat direct. De ogen zijn glazig en sprankelen niet... Het maken van een strategie gaat moeizaam en je ziet het brein zoeken naar oplossingen... "Kan dit niet anders?" Of, "Ik wil dit helemaal niet!" En ik zie te vaak dat mijn klanten niet in de gaten hebben dat hun binnenste schreeuwt... "Dit is niet de aanpak voor jouw bedrijfsgroei! Dit is niet de manier waarop jij wilt ondernemen!"

 

Maak een keuze waardoor de situatie wel verandert

Wat heb je nodig om jouw situatie te veranderen? Welk eerste kleine stapje kun je zetten om de verandering te realiseren? Maak het niet te groot, want dat kan ervoor zorgen dat je het alsnog niet gaat doen. Als je een beetje op mij lijkt, dan heb je ook een brein dat gelijk het grote geheel ziet. Alleen de stapjes er naar toe... die zijn wat uitdagender om op papier te zetten en daarom schuif je het steeds voor je uit.

Ken je de term top-down denken? Op scholen wordt het ook vaak gebruikt om eerst het grote geheel te zien en dan terug te werken. Dat kun je in het ondernemen ook doen. Geef jezelf de vrijheid om groot te denken en kijk daarna wat je nodig hebt om er kleine stapjes van te maken. Werk van groot naar klein. Dat kun je best en anders help ik je ermee 😉

Ga jij de uitdaging aan? Wat ga je doen? Of beter gezegd: welke keuze ga je maken? Laat het mij weten in een reactie onder dit artikel. Voel je een uitdaging, deel hem ook. Ik laat je graag zien welke mogelijkheden je hebt.