Ieder jaar is het goed om een jaarplanning te maken en vaak is dit juist een onderdeel in het ondernemen dat erbij bungelt. Vaak begin je het nieuwe jaar met goede voornemens en veel nieuwe ideeën. Privé en zakelijk. Na een paar maanden kom je er dan achter dat veel plannen en ideeën zijn blijven liggen. Daarom maak ik als businesscoach met ondernemers vaak een jaarplanning. Dat is overzichtelijk en het zorgt ervoor dat plannen wel uitgevoerd worden.

 

Opzetten van een jaarplanning
Begin in december of januari met het maken van een jaarplanning. Wat wil je als ondernemer bereiken? Wil je een nieuw product op te markt zetten, een bedrijfsfilm maken of een groot evenement organiseren? Schrijf eerst je ideeën op. Bedenk daarbij ook wanneer je deze plannen uit wilt voeren. Eén van de valkuilen bij nieuwe ideeën is dat je het allemaal te snel of tegelijk wilt doen.

Spreid je ideeën over het jaar, zodat je ook tijd hebt om alles in werking te zetten. Archiveer jouw (deels) uitgewerkte plannen en haal die als het nodig is weer tevoorschijn. Dat geeft rust en zo gaan jouw ideeën niet verloren.

 

Actie ondernemen om een succesvol jaar te creëren
Echt aan de slag gaan met het idee of plan is een lastige stap. Het is makkelijk om alles voor je uit te schuiven, zeker als het om zaken gaat die niet per se nodig zijn, zoals een bedrijfsfilm. Geef daarom in jouw planning duidelijk aan wanneer je welke acties moet ondernemen om jouw ideeën en plannen concreet te kunnen maken. Zet dat aan het begin van het jaar ook in jouw agenda.

 

De 7 geheimen voor een succesvolle jaarplanning

  1. Benoem je bedrijfsdoelen voor het komende jaar. Wat is het doel waar je de komende tijd aan gaat werken? En waarom is dit doel zo belangrijk voor je?
  2. Zorg voor een motiverende jaarplanning. Stapje bij beetje voer je alle onderdelen uit en hiervan krijg je energie. Ik beloof je, niks is mooier dan het moment dat een onderdeel van de planning is uitgewerkt en werkelijkheid wordt.
  3. Maak een realistische planning. Want als ondernemer willen we van alles, maar vergeten te checken of dit haalbaar is. Past de jaarplanning ook in jouw persoonlijke planning? Zijn je inschattingen realistisch?
  4. Houd je eigen tijd in de gaten. Kijk kritisch naar jou rol in jaarplanning. Is het nodig dat jij deze onderdelen uitwerkt?
  5. Maak een overzicht van alle stappen die zorgen voor de uiteindelijke ontwikkeling van elk onderdeel op de jaarplanning.
  6. Zorg voor richting en focus. Schrijf goede ideeën op en parkeer deze tot het moment dat je daadwerkelijk aan dit project gaat werken. Heb je nog geen project hiervoor gemaakt, voeg deze dan toe aan je jaarplanning.
  7. Begin en zet een melding in je agenda. Een planning is mooi, maar start met de uitvoering. Zet de eerste stap en begin met het uitwerken.

Als je van jezelf weet dat je niet zo goed bent in het bijhouden van zulke planningen, dan help ik daar ook graag bij. Zo spoor ik jou aan tot actie of kunnen we samen kijken wat er nodig is om jouw plan uit te voeren.

En jij? Hoe maak jij een jaarplanning? Ik lees je ervaringen graag hieronder.

Zoek je antwoorden op jouw ondernemersvragen of ervaar je knelpunten in het bedrijf? Laat mij meekijken, zodat we samen de oorzaak tevoorschijn halen en oplossen | Grip op jezelf, je bedrijf en je groei |