Afgelopen week had ik een mooi gesprek met een onderneemster. Zij is super goed aan de slag met haar bedrijf en haar bedrijf groeit steeds een stukje verder. Super natuurlijk! De klanten zeggen JA tegen haar aanbod, ze maakt verschillende challenges en haar interactie op social media groeit. Alleen knaagt er iets bij haar. Ze heeft namelijk het gevoel dat ze haar vrijheid aan het opgeven is en dat ze constant hard aan het werk is om dit imperium op te bouwen.

“Ik werk vaak ook in het weekend en als ik niet oppas, dan pak ik er ook een avond in de week bij. Dat geeft niet als het helpt om naar the next level te gaan. Maar nu heb ik soms het gevoel dat ik er niet verder door kom. Dit moet toch slimmer kunnen?”

Wellicht is het herkenbaar voor je. Voor mij in ieder geval wel. Je bedrijf gaat door verschillende fases en deze fase komt vaak als je na de start (pioniersfase) groeit naar de professionaliseringsfase. Je bedrijf vraagt dan om systemen, planningen etc. Vaak past het niet meer om alles op het laatste moment te doen.

Als ik dan aangeef dat we zaken gaan structureren, schieten mijn klanten in de weerstand. “Maar… ik wil mijn vrijheid behouden!” Ik vind dit altijd zo mooi als mijn klanten dit zeggen en ik herken het, want ik heb het zelf ook gehad. Ik wilde geen planningen maken! "Wat als ik morgen opeens een goed idee heb, mag dat dan niet meer… omdat het niet op de planning staat?"

Structuur aanbrengen kost je niet je vrijheid in het ondernemerschap!

Welnee, kan ik nu vol overtuiging zeggen. Je krijgt juist veel meer vrijheid om de dingen te doen die je graag wilt. Maar op zo’n moment, als je beslist om zaken te stroomlijnen en de professionaliseren, voelt het alsof je vrijheid wordt afgepakt. Maar weet je, als je zo doorgaat… dan worden de kleine scheurtjes die nu ontstaan, omdat het proces niet optimaal verloopt… enorme scheuren. Ik heb dit ook ervaren en het heeft mij toen klanten gekost. Er waren duidelijk groeipijnen in mijn bedrijf te zien, alleen ging ik door op dezelfde manier en dacht… “Dat komt nog wel een keer. Ik vind het veel te leuk om in alle vrijheid te doen wat ik wil.” Maar ik kreeg een les en een hele duidelijke ook. Ineens zorgde de kleine scheurtjes voor grote problemen. Ik werd toen gedwongen om zaken te veranderen en te professionaliseren.

En het is het beste wat mij is overkomen!

Want nu er steeds meer structuren komen, ga ik vooruit werken. Dit betekent niet meer op het laatste moment dingen verzinnen, maar in alle rust nadenken over mijn acties, mijn blog en ga zo maar door. Het proces voor deze werkzaamheden staat vast. Ik weet hierdoor heel duidelijk en op tijd wat er moet gebeuren en zorg ervoor dat dit gemaakt wordt. Soms doe ik het zelf en veel zaken worden door mijn teamleden gedaan en deze kennen ook het proces. Daardoor gaat alles een stuk makkelijker en sneller. En dan houd je tijd over!!!! En omdat je alle ruimte hebt voor een project, kan je echt leuke dingen bedenken. Dus ik kan veel creatiever zijn.

En dat gun ik jou ook!

Mijn tip is om als ondernemer de professionalisering te omarmen.

Laat het toe, want een bedrijf dat groeit schreeuwt vaak om deze verbeteringen. Doe je het niet, dan houd je vaak je eigen groei tegen.

Vind je het lastig om te doen? Schakel hulp in en vraag een ander om de professionalisering op te zetten. Een VA kan bijvoorbeeld de werkprocessen uitschrijven. Daarbij bekijken wat er beter kan en hoe de klantbeleving verbeterd kan worden. Maar zorg ervoor dat het gebeurt, zodat er een geoliede machine ontstaat, dat staat als een huis. Waardoor vooruit gewerkt kan worden en er tijd is om echt leuke dingen te doen.

Wat is jouw eerste stap om professionalisering in werking te zetten? Laat het mij hieronder weten. Succes!

Vragen over het ondernemen, marketing, verkopen of productaanbod?

Vraag een GRATIS gesprek met mij aan en ik laat je zien welke oplossingen er voor jou zijn.

Zoek je antwoorden op jouw ondernemersvragen of ervaar je knelpunten in het bedrijf? Laat mij meekijken, zodat we samen de oorzaak tevoorschijn halen en oplossen | Businesscoach | Ondernemerscoach | Meer verdienen | Meer vrijheid| Grip op groei |