Liever luisteren dan lezen?
Klik hieronder:

For privacy reasons SoundCloud needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy verklaring.
Ik Accepteer

 

Het is zo verleidelijk. Even je social media checken en voor je het weet ben je 2 uur verder. Poef, weg is je tijd en het komt niet meer terug.

Je wil focus aanbrengen en geen afleiding. Er is genoeg te doen en je wilt juist bezig zijn met alle dingen die bijdragen aan het succes dat je wilt behalen. Alleen het is zo leuk. Het verhaal van een vriendin. Een inspirerende video over het opruimen van alle rommel in de wereld. De foto's waarin je mensen veel plezier ziet maken.... Echt, het is super leuk maar ook zo'n afleider. Voor je het weet is je dag voorbij en heb jij geen klap gedaan. Klaar ermee. Het is tijd voor wat focus met deze tips als je merkt dat social media je te veel afleid.

Tip 1: Plan je social media berichten in

De afleiding komt het meeste naar voren als je social media wilt inzetten om zichtbaar te zijn voor klanten. Je weet hoe waardevol het is om aanwezig te zijn op social media, alleen duurt het langer dan nodig is om de berichten te plaatsen. Je dacht even een berichtje te maken en voor je het weet ben je opgeslokt door het online geweld wat naar je toe komt als je bijvoorbeeld Facebook of Instagram opent. Plan je berichten in. Op alle social media kanalen is dit mogelijk en zo wordt je niet in de verleiding gebracht om er langer tijd door te brengen dan nodig is. Ook de tool Buffer en Hootsuite kunnen je hier goed bij helpen.

Tip 2: Haal de social media app’s van je telefoon

Om mezelf te beschermen heb ik de social media app's van mijn telefoon gehaald en dat is toch heerlijk rustig. Als ik wil kijken, dan moet ik echt naar mijn computer gaan en dat maakt het net niet aantrekkelijk. Dus heel vaak doe ik het dan niet.

Terwijl als het op je telefoon staat, zit je zo urenlang gedachteloos te swipen. Tijd die je ook ergens anders voor kunt gebruiken. Om leuke dingen te doen met je gezin of om eindelijk die campagne helemaal uit te werken. Jij kiest, maar mij helpt het om de app's niet meer op mijn telefoon te hebben en bewust de social media kanalen op te zoeken.

Tip 3: Plan vaste momenten in om te reageren op je social media berichten

"Tja, dat is leuk Danielle.. De app's eraf, maar iedereen weet dat het belangrijk is om te reageren op een post van een volger. Dat is juist de kracht van social media, de interactie aangaan en reageren op wat iemand geschreven heeft." En dat ben ik helemaal met je eens. Het is ontzettend belangrijk om dit te doen. Het heet social media en is dus sociaal. Niet reageren is voor mij een no-go. Alleen je kunt vaste tijden hebben waarop je checkt of er berichten zijn. Je gaat heel bewust een half uur antwoorden geven en sluit daarna de afleiding weer. Ik heb zo'n moment aan het begin van de ochtend en aan het einde van de middag. Zo ben ik vrij snel met reageren, maar ik hoef niet op ieder plingetje of plongetje te reageren. Dat komt op het vaste moment.

Tip 4: Stel de drang om doelloos te internetten uit tot je volgende pauze

Mag je dan helemaal niet lezen of aanwezig zijn op social media? Welnee, ik snap best dat het soms gewoon lekker is om even rond te swipen. En dat is helemaal geen probleem. Je kunt alleen het op tijden doen die niet afleiden. In je pauze bijvoorbeeld. Ik wil weleens 's avonds een rondje op social media doen om de account die ik met liefde volg te checken. Ze weten net de juiste dingen te zeggen of mij te inspireren en dat is helemaal prima. Maar mijn oma zei het al: "Overal waar TE voor staat, is niet goed". Merk je dat je te veel laat afleiden, stel dan de drang uit en doe het op vaste momenten.

Tip 5: Voor de echte diehards, blokkeer voor een bepaalde tijd websites die afleiden

Oke, jij bent echt een diehard. De app van je telefoon halen, no-way. En alle tips die je nu leest, leuk maar je gaat het toch niet doen. Top, jij bent een echte diehard. Ik hou wel van wat eigenwijsheid, ik ben zelf namelijk ook eigenwijzer dan mijn teckel die behoorlijk koppig is. Dus ik begrijp je en ik zou ook niet zomaar iets aannemen. Toch is de afleiding niet fijn. Eerlijk zijn... dat merk je best. Dus ik heb een app voor je. Om je niet meer te laten afleiden op bepaalde momenten. Zodat je door kunt pakken en dingen afrond. Het zijn de app's Selfcontrole, BlockSite en Leechblock. Hiermee kun je websites blokkeren, maar ook je mail tijdelijk stilleggen. Heerlijk toch, geef afleiding meer. Tijdens de uren dat je werkt, worden de afleiders geblokkeerd en kun je er niet bij. (Oke, je kunt het soms omzeilen.... maar nogmaals dit maakt het wel wat lastiger.) Maar hoe heerlijk is dat? Tijdelijk alles op het internet blokkeren. Ik denk dat het voor veel creatieve, chaotische, ideeëngenererende multipotentialis een fantastische oplossing is. Ik maak er dankbaar gebruik van en doe dus meer in minder tijd.

 

Kortom

TIP 1: PLAN SOCIAL MEDIA BERICHTEN IN

TIP 2: HAAL DE SOCIAL MEDIA APP'S VAN JE TELEFOON

TIP 3: PLAN VASTE MOMENTEN IN OM TE REAGEREN OP JE SOCIAL MEDIA BERICHTEN

TIP 4: STEL DE DRANG OM DOELLOOS TE INTERNETTEN UIT TOT JE VOLGENDE PAUZE

TIP 5: VOOR DE ECHTE DIEHARDS, BLOKKEER VOOR EEN BEPAALDE TIJD WEBSITES DIE AFLEIDEN

Ben je snel afgeleid? Neem jezelf in bescherming

Veel van mijn klanten zijn heerlijk creatief, gek op ideeën en zijn van nature nieuwsgierig. Heerlijke talenten, maar dan is de verleiding van social media groot. Even iets checken op Pinterest en voor je het weet ben je 80 borden verder en heb je geweldige ideeën, maar is het allerbelangrijkste blijven liggen. En je weet van jezelf of jij hier last van hebt of niet. Als het zo is, neem jezelf in bescherming en zorg dat de afleiding niet te groot wordt. Zodat je focus krijgt en je het gevoel (dat je te weinig hebt gedaan op een dag) niet meer krijgt.

Je kunt je eigen tijd indelen als ondernemer, maar er is niemand die checkt of jij je tijd niet zit te verdoen op social media. Geef social media geen kans om een focuskiller te worden. Zorg voor jezelf en focus.

ls je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere ondernemers. Dit kan door middel van de social mediaknoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij last van afleiding via social media? en waarom?

 

 

Zoek je antwoorden op jouw ondernemersvragen of ervaar je knelpunten in het bedrijf? Laat mij meekijken, zodat we samen de oorzaak tevoorschijn halen en oplossen | Grip op jezelf, je bedrijf en je groei |