Hoe schakel je stoorzenders die je afhouden van je werk uit? Je hebt een planning voor de dag gemaakt, maar constant wordt je afgeleid door zaken die niet bijdragen aan de groei van je bedrijf. Voor je gevoel ben je heel de dag brandjes aan het blussen en heb je geen tijd gehad om je te focussen op wat werkelijk moet gebeuren. Een stoorzender is een tijdslurpende afleiding die een productieve dag in de soep laat lopen. Het kan jouw agenda behoorlijk doorkruizen. Stoorzenders verstoren je concentratievermogen of aandacht en zorgen ervoor dat je met van alles bezig bent, behalve wat je écht moet doen.

 

Zelf word ik regelmatig afgeleid door stoorzenders

Zelf ben ik er ook gevoelig voor. Mij laten afleiden door stoorzenders. Plop een mail komt binnenschuiven op mijn computerscherm door een pop-up. Ting, er komt een What's app berichtje binnen op mijn telefoon van een klant. Als ik dan niet oplet gaat mijn aandacht weg van wat ik aan het doen ben. Want het mailtje kan ervoor zorgen dat ik ook andere interessante mailtjes zie staan... waar ik op klik en verdwijn in het world wide web. Door het app berichtje zie ik op mijn telefoon opeens een melding van Facebook, waardoor ik 'even' scroll door mijn tijdlijn of reageer op een berichtje. En ik tot mijn schrik er na een uur achterkom dat ik doelloos heb zitten scrollen en de tijd door mijn vingers heb laten glippen.

Laat je planning niet in de soep lopen

Terwijl er een hele scherpe planning naast staat. Een planning die helpt om mijn resultaten te behalen... maar de stoorzenders zorgen ervoor dat ik binnen no-time afgeleid ben. Dat kost bakken met energie en ze verstoren mijn aandacht en focus... het is om gek van te worden. Want je hebt het gevoel dat je heel erg druk bent geweest, maar komt er aan het einde van de dag achter dat je niks hebt afgevinkt van je to-do-lijst. Tijd om er iets aan te doen.

For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy verklaring.
Ik Accepteer
[TIP 1] Reserveer blokken in je agenda

Kijk of je zaken kunt bundelen op een bepaald tijdstip. Heb je verschillende mailtjes die je moet beantwoorden? Verzamel ze en werk alle mailtjes in één keer weg. Zet de pop-up uit van je mail en ga op vaste momenten naar je mailbox. Zo start ik de dag op met mijn mailbox om 8u. Check het om 13u nogmaals en sluit om 17u af met de laatste mailtjes wegwerken. Dit kun je ook doen voor je telefoon, appjes, social media etc. Jij bepaalt wanneer je tijd vrijmaakt om aan de slag te gaan.

[TIP 2] Schakel schermtijd in

Om mezelf te beschermen heb ik schermtijd ingesteld. Mijn social media of What's app is tijdelijk niet bereikbaar en daardoor word ik niet verleid om op ieder tingeltje of tangetje te reageren. Op deze manier kan ik heel gefocust werken en is mijn telefoon stil. En we kennen allemaal het moment dat je aan het uitstellen bent of zaken voor je uitschuift.. dan kan het verleidelijk zijn om je schermtijd uit te zetten. Jazeker, ik weet heel goed hoe dat werkt 😉 Dan berg ik mijn telefoon echt op. Hij verdwijnt uit mijn ruimte, zodat ik hem niet kan oppakken om toch even... en vul dan de puntjes maar in.

[TIP 3] Neem een telefoondienst om je telefoon te beantwoorden

Voor je klanten wil je wel bereikbaar zijn, maar een telefoongesprek slokt je tijd op. Hoevaak is het niet voorgekomen dat je even lekker aan de slag wilde gaan met een marketingactie en de telefoon roodgloeiend stond? Weg is je tijd en je werk blijft liggen. Je hebt geen regie en wordt constant afgeleid door de telefoon. Een telefoondienst kan je helpen. Je krijgt op deze manier een secretaresse die de telefoon voor je opneemt. De klant wordt te woord gestaan en jij kunt rustig doorwerken. Een win-win als je het mij vraagt, omdat jij op een ander tijdstip terug kunt bellen.

[TIP 4] De belangrijkste stoorzender tackelen, het internet

Een lastige om te weerstaan is het internet. Je opent het scherm en voor je het weet ga je van het ene naar het andere... je kunt zo afdwalen. De oplossing? Schakel je WIFI tijdelijk uit. Zo kun je ongestoord doorwerken.

"Ja maar Danielle, wat nou als je moet werken aan bijvoorbeeld je website?" Spreek dan met jezelf af om 1 tabblad te openen en daar aan te werken. Dus geen tig tabbladen openen, omdat je overal bent geweest. Nope, je zegt tegen jezelf "Ik ga nu alleen werken aan mijn website en laat mij niet verleiden om andere stoorzenders open te zetten."

[TIP 5] Houd pen en papier bij de hand

Je creatieve brein stopt namelijk niet... ook niet als alle stoorzenders uitstaan. Sterker nog, hoe rustiger het is... hoe meer ideeën je kunt krijgen. En daar is de pen en het papier voor. Schrijf het op, zodat je door kunt en niet teveel in je hoofd gaat zitten. Je hoeft niet elk idee gelijk op te pakken. Maak af waar je mee bezig bent en pak je aantekeningen erbij als je het volgende weer gaat oppakken en het idee daarbij past.

[TIP 6] Zeg nee tegen tussendoortjes

Voor je het weet heb je een afspraak met jezelf opzij gezet. Een klant die wil afspreken op een dag die jij had gepland om je campagne uit te werken en die echt niet op een andere dag kan. Of je moeder die opeens op de stoep staat, omdat je toch gezellig thuis bent. Leer nee te zeggen en hou je aan je eigen afspraken. Als je nee zegt tegen tussendoortjes, krijg je grote projecten en taken gedaan. En heel vaak zie je dat er een andere oplossing is voor deze tussendoortjes, die beter in je agenda passen als je nee zegt. Echt, let maar op...

[TIP 7] Stel de dingen niet langer uit

Vaak zit er een dieper laag achter stoorzenders, want ze zijn ook een heerlijk excuses om te doen wat je hoort te doen. Je ziet misschien op tegen een klus (mijn grootste trigger om in stoorzenders te stappen). Logisch dat je dan je afleiding zoekt. Alleen het is niet helpend. Ik heb daarom een Pomedori wekker. Die zet ik 25 minuten om te beginnen aan een taak en 25 minuten niks anders te doen. Vaak kom ik er na 5 minuten al achter dat het zo gebeurd is... maar het is een handig middel geen energie en tijd kwijt te raken aan een klus waar ik geen zin in heb of voor mij uitschuif.

 

“I could do great things if I weren’t so busy doing little things.” ~ Unknown

Vaak zijn we druk brandjes te blussen als we onze dag laten leiden door stoorzenders. Je vliegt van links naar rechts en ben met van alles en nog wat bezig. In het begin van het ondernemen kan dat best. Maar als je bedrijf groeit is het belangrijk om je tijd te bewaken. Anders ben je voor je het weet dag en nacht aan het werk. Zorg ervoor dat de stoorzenders je niet in de greep krijgen en bescherm jezelf, zodat je belangrijke taken kunt afwerken. Taken die bijdragen aan de groei van je bedrijf.

Zo lezend heb je vast gezien welke stoorzender jou het meeste dwars zit. Welke tip ga jij inzetten?

 

Vind je het lastig en wil je ontdekken waar jouw vastloper zit? Laten we het samen eens testen
Wees gerust je krijgt de uitslag al zonder een e-mailadres achter te laten 😉