Vraag jij je ook af hoe ClubHouse werkt? Je hoort over de buzz en ziet het voorbijkomen, maar jij begint net of bent nog niet uitgenodigd voor de nieuwe social app voor een iPhone. Dus wat is ClubHouse eigenlijk?

Deze week zette ik mijn eerste stapjes op dit nieuwe platform. Het voelde heel onwennig, want opeens zit je in de app… maar waar begin je?

ClubHouse is een gloednieuwe app gebaseerd op je stem, waarin je met iedereen (zelfs met iedereen over de hele wereld) kunt praten of waar je in een Room kunt luisteren naar en leren van de gesprekken die live worden gevoerd met elkaar.

 

Stap 1 – ClubHouse account instellen

Je komt binnen op ClubHouse door zelf de app te downloaden (waarna je moet wachten tot je toegelaten wordt) of omdat een uitnodiging van iemand krijgt om mee te doen. Daarna wordt aan je gevraagd wat je interesses zijn, door aan te klikken wat bij jou past. Verder krijg je de uitnodig om mensen te volgen en vaak zie je snel mensen die je herkent waarvan je denkt, dat is interessant om met deze persoon een gesprek aan te gaan. Je klikt op de button Follow. Hierna kun je een signaaltje krijgen als deze mensen een gesprek voeren in een Room.

Daarna kom je in een overzicht van de verschillende ‘Rooms’, wat kamers zijn waar je gesprekken kunt aangaan met de deelnemers.

Stap 2 – Het startscherm van ClubHouse

In het startscherm zie je een overzicht van de gesprekken die binnenkort gaan starten. Als je erop klikt dan zie je wie de Room start en de datum + tijd wanneer het gesprek start. Het mooie is dat je het gelijk in je agenda kunt zetten. Super handig dus als je iets niet wilt missen. Daarnaast kunt je de link delen om anderen ook op de hoogte te stellen.

Daaronder zie je een overzicht van Rooms waar je direct kunt starten.

Stap 3 – Een Room in ClubHouse ingaan

Op het startscherm zie je de ‘Rooms’ waar je direct kunt starten om deel te nemen aan het gesprek. Je klikt op de room en komt binnen. Je ziet bovenin de mensen die live aanwezig zijn en die hun geluid kunnen aanzetten.

Maar zelf begin je als luisteraar onder ‘Others in the Room’. Hierbij staat je geluid uit en je luistert alleen naar het gesprek. Als je deel wilt nemen, dan klik je op het handje onderaan. Het is een seintje dat je deel wilt nemen aan het gesprek.

De button “Leave quietly’ ga je de Room weer uit. Verder zie je een overzicht van mensen die interessant zijn om te volgen en die door de sprekers worden gevolgd. Dus het geeft je de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontdekken en te gaan volgen.

Stap 4 – Een Room in ClubHouse starten

In het startscherm zie je een groene button ‘Start a Room’. Als je hierop klikt kom je op een keuze menu. Je kunt een openbare Room starten, een Room met de mensen die je volgt of een gesloten Room met mensen die jij uitkiest.

Je kunt dan doormiddel van ‘+Add a Topic’ een titel toevoegen. Maak deze aantrekkelijk om te volgen, want dit verschijnt in het overzicht. Dus verzin een titel die aantrekkelijk is om op te klikken. En dan is het de button ‘Let’s go’ aanklikken en daar ga je…. Als je wilt stoppen met de Room, zie je aan de rechterkant een button om de Room weer te sluiten.

Je kunt mensen ook uitnodigen om het gesprek te voeren, door ze te vragen om erbij te komen. Voel je niet beledigt als mensen het niet doen. Soms weten mensen nog niet hoe het werkt, of komt het niet uit om je geluid aan te zetten, of je wilt alleen even luisteren…

Overige tips en trics voor ClubHouse

Geen jezelf de ruimte om te wennen aan het platform. Ik begon met luisteren in de verschillende Rooms om kennis te maken en ervaring op te doen. Mijn volgende stap was om mijn handje op te steken en mijn allereerste reactie te geven (super spannend… hahahaha zeker als je in een Room zit met iemand die je al een hele lange tijd volgt).

Daarna kun je zelf een Room starten. En leg daarvoor de lat niet te hoog. Begin een mooi gesprek en je zult zien dat mensen vanzelf aansluiten. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je samen een Room starten. Op deze manier kun je al een gesprek op gang brengen en sluiten mensen makkelijker aan.

Iedereen begint als PartyPopper, dat zie je ook bij je profielfoto. Dit is het seintje dat je een Newbie bent en het verdwijnt als je meer tijd op ClubHouse hebt doorgebracht. En de tijd is een dingetje. Voor je het weet ben je een uur verder, dus spreek met jezelf af hoelang je verblijft op dit platform of hoelang je Room duurt. Anders tikt de tijd voorbij en heb je verder niks gedaan.

De belangrijkste tip voor ClubHouse

Wees jezelf en ga het gesprek aan. Schrik niet terug om je stem te laten horen. Want dat is het enige wat je nodig hebt op dit platform. Dus zet je stem in en laat van je horen. Zo ontstaan er onverwachts mooie gesprekken en kunnen er verbindingen ontstaan.

En wat denk jij? Ga je het ook proberen?
Als je meer wilt weten of je komt er niet uit, vraag dan gerust een gesprek aan. Dan kijk ik met je mee en laat je zien wat de mogelijkheden voor jou zijn.