Tijdens mijn laatste sessie vroeg ik: "Waarom doe je het niet als alles er is en heb jij last van uitstelgedrag?" Ze begon gelijk te lachen, "Tja, euhhh weet ik niet. Het is echt mijn valkuil om met andere dingen aan de slag te gaan, dan te beginnen met de acties die zorgen voor nieuwe klanten." En hoe herkenbaar is dat. Het is bijna al klaar en toch doe je het niet. What the F, waarom doe je dat toch steeds? Je weet best wat je moet doen en je doet het niet.

 

Waarom stel je dingen telkens uit?

Het is interessant om te onderzoeken waarom je dingen voor je uitschuift en uitstelt. Je weet dat je het moet doen, maar je doet het niet omdat je ergens een belemmering voelt. Misschien brengt het meer stress met zich mee, of twijfel je of je het wel kan. Ergens is een klein stemmetje, dat zegt: "Doe het maar niet" en het erge is... jij luistert ernaar en voedt het onder honderden excuses, zoals: "Ik heb het ook zo druk met...." en vul dan de stippellijntjes maar in.

Jouw uitstelgedrag komt ergens vandaan

Het ondernemen daagt je uit om dingen te doen die je super spannend vindt. Als ik zelf terugkijk op wat ik allemaal heb gedaan, zie ik een reeks van stappen waarvan ik eerst dacht "No WAY..." Maar ik heb ze met knikkende knieën gedaan en ik leef nog steeds. Terwijl ik ervan overtuigd was dat ik het niet zou overleven 😉 grapje uiteraard... Enne het toffe is... dat sommige dingen zijn uitgegroeid naar iets wat ik NU heel leuk vind om te doen en niet meer kan missen. Dus had ik blijven hangen in mijn uitstelgedrag, had het mij niet gebracht waar ik nu sta.

Alles is er en je doet het niet

Mijn mooie klant saboteerde zichzelf met uitstelgedrag, dat werd al heel snel duidelijk. De weggever was er. De landingspagina was er ook. Er was zelfs een follow up naar het aanbod. Goed, misschien moest het nog aangescherpt worden, maar dat was dan ook alles wat er nog moest gebeuren. Er was niks dat haar in de weg lag om dit direct de wereld in te slingeren en te zorgen dat ze haar trajecten verkocht. Maar ze koos ervoor om druk in de weer te gaan met de werkboeken van het traject. Heel fijn, maar wanneer ga je dan starten met het verkopen van je trajecten om de werkboeken überhaupt te gebruiken?

Angst om beoordeelt te worden

We zijn gaan blootleggen wat haar nou zo tegenhield en waarom ze steeds zichzelf zo saboteerde in haar ondernemerssucces. Er bleek een diepere laag van veiligheid te ontbreken. De veiligheid om je plek in te nemen en te claimen dat je de allerbeste bent. Ergens geloofde ze niet dat zij dit kon en daarom ging het de wereld niet in. Op deze manier hoefde ze nooit op het pijnlijke punt te komen om beoordeelt te worden.

Onderzoek wat je tegenhoudt

Terwijl als je intuned op het veld van ongekende mogelijkheden en je weet dat je er een helpende gedachte overheen kunt leggen... dan kan er magie ontstaan en gaan er deuren open die je zelf nog niet eens kon bedenken. Het is dus de uitdaging om het uitschuif gedrag te onderzoeken. Om te kijken 'Waarom doe je het niet als alles er is?' Wat zorgt ervoor dat je in een staat van uitstellen schiet die je (als je eerlijk bent) afhoudt van je werkelijke potentie?

Is er een klein stemmetje dat:
  • Angst heeft om beoordeelt te worden
  • Perfectionisme je dwarsboomt
  • Zelfdiscipline, je snel afgeleid bent
  • Niet gemotiveerd is om het überhaupt op te pakken
  • Zegt dat vermoeidheid je parten speelt en je eerst moet uitrusten
  • Etc.
Het was vrij snel duidelijk wat er moest gebeuren haar situatie om te draaien

Binnen een half uur hadden we duidelijk wat het plan moest zijn en kon ze haar gedrag omdraaien omdat we haar gedrag hadden blootgelegd. Het toffe was dat ik 's avonds een berichtje kreeg "Het gaat volgende week gelanceerd worden". Dan krijg ik een warm gevoel van binnen. Hoe tof is het dat haar mooie idee de wereld in gaat. Dat ze daar klanten mee gaat helpen... door je uitschuif gedrag en sabotage onder ogen te zien. En is het lastig... om je diepste angsten en gedrag te bekijken? Tuurlijk, maar het is wel de weg uit de stuggel van alles is er en je doet het niet.

 

Dus herken je in de vraag "Waarom doe je het niet als het er is? Ga dan bekijken of er bij jou ook een diepere laag onder zit. Als je wilt, kan ik ook met je meekijken om bloot te leggen hoe we je in de gewenste staat krijgen die helpend is en zorgt dat je het gaat doen. Stuur dan gerust een berichtje of vraag een gesprek aan via > GESPREK AANVRAGEN

 

 

Wil je weten of je deze 5 fouten niet maakt als je doelen stelt? Check het onderstaande blog

Doelen stellen