“Danielle hoe moet het dan? Ik weet precies hoe het werkt, alleen ik krijg het toch niet voor elkaar". Mijn klant keek mij wanhopig aan en wat herkende ik haar frustratie.

Veel hooggevoelige en hoogbegaafde ondernemers zoeken naar het antwoord op de vraag "HOE moet het dan?" Ze blijven trainingen volgen om antwoorden te krijgen, alleen het lukt ze niet om de kennis te linken aan de bestaande kennis die ze al hebben. 

Hun brein wordt weer gevoed met nieuwe kennis (en dat is heerlijk voor deze breinen), alleen deze kennis te vertalen naar een plan om het te realiseren, dat is weer een ander verhaal. 

Ze gaan naarstig zoeken naar manieren HOE het werkt. Ze worden tijdens hun zoektocht er eigenlijk een beetje gefrustreerd van, want ze weten best wat ze moeten doen. Alleen lijkt er een linkje te missen, waardoor ze het gaan doen. En weet je… dat klopt. Als hoogsensitieve en hoogbegaafde ondernemer moet je niet zoeken naar de hoe. Jij hebt het nodig om de waarom te weten. De waarom gaat je helpen om het beeld compleet te maken. Als jij de waarom weet, volgt de hoe automatisch in jouw brein. 

De waarom gaat je helpen om de nieuwe kennis te linken aan de bestaande informatie

Merk jij dat je vastloopt en even niet weet hoe je het moet doen? Probeer de volgende 5 waardevolle tips toe te passen en jij hebt een stappenplan om weer in beweging te komen als hooggevoelige en hoogbegaafde ondernemer.

 

TIP 1: Stop met het vergaren van nog meer kennis

Als je het gevoel hebt dat je antwoord moet hebben op HOE moet het dan? Dan heb je de neiging om kennis te blijven zoeken. Even dit webinar volgen, even surfen op het internet en voor je het weet gaat er weer een nieuwe wereld met kennis voor je open. Terwijl je de bestaande kennis nog niet hebt toegepast. En geloof mij, ik weet hoe heerlijk het is om kennis tot je te nemen. Ik geloof dat er niks fijner is, alleen in het realiseren van je plannen, is het niet handig. Dus het is nu de uitdaging om de nieuwe kennis aan je bestaande kennis te linken en te gaan toepassen.

Tip 2: Ga het grote overzicht maken

Ga boven de situatie vliegen als je begrijpt waarom je het op een bepaalde manier moet doen. Zie het grote geheel en overzie alles. Gelijk ben jij daar met jouw sensitieve en begaafde brein heel goed in. Zet dit grote talent in en maak voor jezelf het grote plaatje waar je aan werkt. 

Tip 3: Zorg dat je begrijpt waarom de nieuwe aanpak toegevoegd moet worden

Je weet alles al. Daar zit ook niet jouw probleem. Je hebt niet meer kennis nodig, jouw uitdaging zit in het toepassen van al jouw kennis. Alleen krijg je het plaatje niet rond. Je hebt nieuwe kennis en op de een of andere manier krijg je het niet gelinkt aan de huidige kennis die je al hebt. Je denkt dat je zoekt naar het HOE, maar het is voor jou veel belangrijker om de waarom te weten. Waarom moet het zo gedaan worden en wat is het resultaat als je het vanuit een andere invalshoek bekijkt? Waarom is dat dan niet de juiste manier om het resultaat te behalen? Als jij al deze vragen hebt beantwoord, dan is het voor jou appeltje eitje om het aan elkaar te linken en het te gaan doen. 

Tip 4: Maak het grote geheel overzichtelijk naar kleine stapjes

Als je het grote overzicht hebt, dan komt de uitdaging om vanuit top-down benadering het te vertalen naar de stappen die gezet moeten worden. Je hebt het overzicht en nu moeten er resultaat gerichte stappen gezet worden. Wat is de eerste stap die je moet zetten om tot het grote geheel te komen. Vertaal het grote overzicht terug naar de stap die ervoor zit. Als je het complete geheel hebt, wat was de laatste stap om het te realiseren? En wat zat daarvoor? Ga zo door tot je de eerste stap hebt. Zeker als je begrijpt waarom je het op een bepaalde manier kunt doen, is het makkelijker om deze stappen te overzicht. 

Tip 5: Start met de eerste stap

Heb je de eerste stap in beeld, dan is het zaak om deze ook te zetten. Laat je niet verleiden om weer nieuwe ideeën te genereren. Als je goede ideeën schrijf je op, want je kunt het toch niet tegenhouden… alleen je focust op het realiseren van je eerste stap. Gaat daarna over op stap 2 en gaat net zo lang door tot alles gedaan is. Geen losse eindjes overhouden, maar het complete plan uitvoeren. Als dat is gerealiseerd kun je kijken naar alle andere ideeën die ook door je hoofd zijn gegaan en daar een volgende actie uithalen om op dezelfde manier te realiseren. 

 

 

Kortom,

TIP 1: STOP MET HET VERGAREN VAN NOG MEER KENNIS

TIP 2: GA HET GROTE OVERZICHT MAKEN

TIP 3: ZORG DAT JE BEGRIJPT WAAROM DE NIEUWE AANPAK TOEGEVOEGD MOET WORDEN

TIP 4: MAAK HET GROTER GEHEEL OVERZICHTELIJK NAAR KLEINE STAPJES

TIP 5: START MET DE EERSTE STAP

 

 

Je kan pas verder als je inzicht in het grote geheel krijgt

Raak dus niet te gefrustreerd als jij weer eens merkt dat het niet lukt om alle kennis aan elkaar te verbinden. Of als je merkt dat je weet wat je moet doen en het toch ergens niet door lukt. Vaak wordt de kennis op een verkeerde manier aan jou overgedragen en is het niet zo gek dat jij de verbinding niet kan maken. Zeker als jij steeds losse stukjes krijgt en niet het grote geheel, dan snap ik dat je vastloopt.

Jij hebt het nodig om het totale overzicht te hebben en dit te linken aan de bestaande kennis die er al is. Jij gaat van moeilijk naar makkelijk en van groot naar details. Je wil weten hoe iets in elkaar zit, waarom bepaalde dingen moeten gebeuren en dergelijke.

Terwijl de meeste coaches losse stukjes kennis geven. Als duidelijk voor jou wordt waarom de onderdelen belangrijk zijn in jouw grote geheel... Als je de achtergrond, het kader, het doel, etc., weet. Pas dan zie jij de waarde van de kleinere stapjes in het implementatieproces en ben jij in staat om het te realiseren. Vaak gaat dat dan ook snel, want dat ben je wel 😉 Een snelle implementeerde... Je moest alleen even de verbinding in je brein rond krijgen.

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere ondernemers. Dit kan door middel van de social mediaknoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Zoek jij ook weleens naar de HOE dan? en lukt het om het dan op te lossen?