Vaak zitten alle plannen in ons hoofd. Door de hoeveelheid van alle stappen, loopt je brein over en blokkeer je opeens. Waar begin je? De neiging is om het voor je uit te schuiven en er niet aan te beginnen. Je blokkeert en raakt alleen maar gefrustreerd of boos op jezelf.

Je voelt je overweldigd door alles wat je moet doen

Een vervelend gevoel en het helpt je niet om je plannen te realiseren. Veel hooggevoelige en hoogbegaafde ondernemers hebben hier last van. Opeens blokkeert de boel en eigenlijk snap je niet zo goed waarom. Om je te helpen om hier uit te komen, heb ik 3 waardevolle tips gemaakt, zodat je de situatie kunt omdraaien.

Tip 1: maak je stappen visueel en haal het uit je hoofd

Probeer je idee visueel te maken, zodat je ziet wat moet gebeuren. Als je het vanuit je hoofd doet, loop je de kans dat het je te veel wordt. Jouw brein is bang dat je dingen vergeet en gaat je extra seintjes geven. Door het ergens op te schrijven komt jouw brein tot rust en weet dat je geen dingen kan vergeten. Ik gebruik vaak Trello om mijn ideeën uit te werken en visueel te maken.

Tip 2: maak een planning en geef jezelf een realistische tijd om het te doen

Als je weet wat je moet doen, kun je de stappen in plannen in je agenda. Stap niet in de verleiding om van jezelf te verwachten dat het deze week al klaar moet zijn, als je langer de tijd nodig hebt om het te realiseren. Geef jezelf de ruimte en zorg voor een realistische planning, zodat je je doelen behaalt. Een te krappe planning, gaat je frustreren en dan loop je weer de kans dat het je te veel gaat worden.

Tip 3: als je blokkeert, kom je eruit door een eerste stap te zetten en het te doen

Merk je toch dat het je te veel wordt, dan is er een makkelijke manier om jezelf hieruit te halen. Ga de eerste stap zetten om je plan te realiseren. Ik heb zelf een tomodori kookwekker en die zet ik 25 minuten. In de 25 minuten ga ik aan de slag met de taak die ik steeds voor me uitschuif omdat het te veel is. Vaak merk ik na 5 minuten al dat ik veel heb gedaan en dat ik het groter maak dan dat het werkelijk is.

 

Je brein is van groot belang om het succes te behalen

Weet dat je brein van grote invloed is bij het succesvol ondernemen. Het kan je helpen bij het bedenken van de fantastische ideeën of oplossingen. En het kan je ook enorm dwarszitten. Het is je grootste kracht en ook je grootste valkuil. Als hooggevoelige en hoogbegaafde ondernemer heb je hier sneller last van als je er geen rekening mee houd. Je brein kan alle kanten op en daardoor is het soms lastig om de focus te houden. Als je focus gaat wabberen, dan loop je de kans dat je blokkeert.

Zelf heb ik tegenwoordig sneller in de gaten dat ik richting een blokkade aanloop. Ik ga dan de bovenstaande stappen toepassen en dan merk ik dat mijn brein weer lucht krijgt en dat ik het realiseer. Dat gun ik jou ook.

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere ondernemers. Dit kan door middel van de social mediaknoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Loop jij weleens vast? en waarom?