Je had het je nog zo voorgenomen. Deze keer ging je vooruit werken en niet meer wachten tot op het laatste moment om het af te maken. Alleen je hebt het weer voor elkaar. De deadline komt in zicht en nu geef je flink gas om het op het gewenste moment klaar te hebben. Door je hoofd schiet steeds de vraag "Waarom lukt het mij niet om het te plannen en stel ik tot het allerlaatste moment uit? Ik kies er steeds voor om mijn taken pas uit te gaan voeren als ik nog net genoeg tijd over heb."

 

Wees gerust, je bent niet lui of hebt een gebrek aan discipline als je dit gedrag herkent.
De adrenaline kick is juist nodig om jezelf aan de gang te krijgen...

Jij hebt al precies uitgerekend hoeveel tijd je nodig hebt om dit varkentje te wassen en als je tijd bijna om is... ga je aan de slag. Alleen wat gebeurt er als je de tijd verkeerd inschat of er iets tegenzit? Dan ontstaat er chaos en is er paniek in de tent.

 

Waarom heb jij last van uitstelgedrag?

Hoe kom je toch steeds in deze situatie terecht en waarom lukt het jou niet om een strikte planning aan te houden? Vraag je dat je weleens af? Lees dan mijn 5 waardevolle inzichten. Ze maken in één klap duidelijk waar jouw uitstelgedrag vandaan komt en hoe het uitstellen werkt. Lees je mee?

 

INZICHT 1: Je brein wil je beschermen en zorgt ervoor dat je het niet doet

Uitstellen is een overlevingsmechanisme van je oer brein. Dat is fijn om te lezen, hé... Het is het deel van jouw brein dat het liefst wil dat alles blijft zoals het is en het wil vooral geen veranderingen in jouw leven. Terwijl jij net met iets nieuws wil beginnen. Jouw oer brein signaleert dat en wil je beschermen. Dus gaat jouw oer brein signalen geven dat het niet veilig is en hierdoor ga jij dingen voor je uitschuiven.

Op deze momenten ben je erg geneigd om dingen te zoeken die je wel een goed gevoel geven. Een taak die dus niet op de prioriteitenlijst staat, kan opeens heel aantrekkelijk worden. Dat is veilig en voor je het weet ben je dat aan het doen. Is het voor je brein ook weer rustig. "Het gevaar is geweken..."

 

INZICHT 2: Inspiratie is er genoeg. Alleen je laat je afleiden door kleine dingen

Deze keer besluit je om niet te luisteren naar je brein. Je gaat het doen, hoe spannend je het ook vindt. Gelukkig vliegen de ideeën door je hoofd en jouw idee gaat steeds aantrekkelijker worden. Alleen voor je het weet, ben je uren aan het surfen op social media om inspiratie op te doen. Het moet tenslotte perfect worden. Als je iets doet, doe je het goed... dus het idee wordt steeds groter en groter. Kleine dingen worden belangrijk en je laat je afleiden, omdat je te diep ingaat op zaken die niet bijdragen aan het resultaat. Vind je het gek dat je niet begint... Het is niet meer te overzien als je kleine details te groot maakt.

 

INZICHT 3: Het lag niet aan jou... toch??

Stiekem is het ook een zekerheid die je inbouwt. Als het mislukt, heeft het in ieder geval niet aan jou gelegen. Er was gewoon niet genoeg tijd. Een perfect excuus.

Euhhh... vul zelf maar in of dit klopt...

Perfectionisten zijn vaak echte ras-uitstellers. Ze stellen hele hoge eisen. Een blog maken? Het moet gelijk op het niveau van een bestseller zitten. Een salespagina ontwikkelen? Hij moet aan jouw hoge verwachting voldoen, anders blijf je bijschaven. En hier zit gelijk ook het gevaar van uitstellen. Je kunt of te lang blijven muggenziften op details. Of je gaat je perfectionisme uit de weg, door de oorzaak van het falen te verleggen naar iets waarvan het net lijkt als of je er geen invloed op hebt.

Jij vraagt jezelf steeds af waarom je uitstelt en zo laat aan de slag gaat? Al eens aan je perfectionisme gedacht?

INZICHT 4: Je baalt dat het nog niet af is

Je kunt ook de overtuiging hebben dat het niet anders kan. Jij hebt een deadline nodig om te presteren. Alleen je merkt dat de steeds snellere deadline je in de weg zit. Eerlijk? Je baalt gewoon van jezelf dat je steeds zo de deadline opzoekt. Ergens weet je wel dat het niet helpend is en toch doe je het iedere keer. Naar de buitenwereld kun je wel net doen of het je niks doet, maar binnenin knaagt het toch aan je. Zeker als je steeds met jezelf afspreekt om het niet meer te doen. Dan kunnen deze situaties je steeds een rotgevoel geven.

Het gevoel van falen kan je overvallen en blijf dan maar overeind staan om door te gaan. Het is dan toch logisch dat je het gaat vermijden of uitstellen?

 

Inzicht 5: Vergeef jezelf voor het uitstellen

Je kunt ook proberen om GEEN uitstelgedrag te vertonen. "Gewoon doen, huppakatee niet aanstellen...." En wat gebeurt er als we de druk opvoeren om iets NIET te doen? Precies... dan gaan we het juist doen... Wees daarom niet te hard voor jezelf. Soms kan het helemaal geen kwaad als je iets uitstelt. Het is nog geen reden om gelijk heel boos op jezelf te worden en jezelf om de oren te slaan.

Probeer voor jezelf te achterhalen waarom je iets uitstelt. Zeg je bijvoorbeeld: "Ik moet dit en ik moet dat..." Als je een klein beetje op mij lijkt als slimme en sensitieve ondernemer, dan is dat juist een trigger om het niet te doen. Als klein meisje stond al op mijn rapport: "Als Danielle het idee heeft dat ze iets moet wat ze niet wil, dan doet ze het niet".

Kijk of je het anders kunt verwoorden naar jezelf. Verander moeten in 'willen' of 'kiezen'... en het voelt heel anders voor jezelf. "Ik kies ervoor om... Ik wil graag..." en de druk neemt gelijk af.

 

 

Kortom,

INZICHT 1: JE BREIN WIL JE BESCHERMEN EN ZORGT ERVOOR DAT JE HET NIET DOET

INZICHT 2: INSPIRATIE IS ER GENOEG, ALLEEN JE LAAT JE AFLEIDEN DOOR KLEINE DINGEN

INZICHT 3: HET LAG NIET AAN JOU... TOCH??

INZICHT 4: JE BAALT DAT HET NOG NIET AF IS

INZICHT 5: VERGEEF JEZELF VOOR HET UITSTELLEN

 

Instant gratification

Met uitstelgedrag vermijd je pijn en gaat tegelijkertijd zoeken naar genot. Het is bijzonder om te zien hoe deze twee elkaar in standhouden als je dingen gaat uitstellen. Het één kan niet zonder het ander en daardoor is het opeens heel logisch waarom je gevoelens alle kanten op gaan als jij tot het laatste moment wacht om iets te realiseren.

Kies ervoor om je niet te laten verleiden om dingen voor je uit te schuiven en versla je uitstelgedrag, omdat je nu snapt waar uitstellen door komt. Zodat je het anders kunt aan te pakken. Zodat je doorgaat en niet stopt. Hoe meer je jezelf in de weg gaat zitten, hoe minder je gedaan krijgt. Weet dat het niet de meest productieve dag ooit hoeft te zijn als uitstelgedrag je overvalt.

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere ondernemers. Dit kan door middel van de social mediaknoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij ook weleens last van uitstelgedrag? en wat doe je om het op te lossen?

Zoek je antwoorden op jouw ondernemersvragen of ervaar je knelpunten in het bedrijf? Laat mij meekijken, zodat we samen de oorzaak tevoorschijn halen en oplossen | Grip op jezelf, je bedrijf en je groei |