Perfectionisme kan lastig zijn. Zo dacht Anne dat ze de enige was die haar taken foutloos kon realiseren. Overdragen aan een ander? No way, dat kon écht niet.

Dus Anne, mijn lieve klant, had het hartstikke druk. Ze rende van hot naar her en probeerde uit alle macht honderden ballen tegelijk in de lucht te houden. De hele situatie schreeuwde erom dat ze een team moest opbouwen en werk overdragen, maar ze wilde niet geloven dat een ander het werk net zo goed kon. Of zelfs beter, dat ging er helemaal niet in 😉

Perfectionisme zit je in de weg

En misschien herken jij het. Verzand je ook regelmatig in detailgeneuzel, schiet je door in je perfectionisme en durf je geen taken of werkzaamheden over te dragen, omdat je denkt: "Ik doe het zelf wel even, dan weet ik zeker dat het goed gebeurt."

Je gelooft niet dat een ander het net zo goed kan, of beter

Als een ander iets doet, spot jij de fouten direct. Waardoor jouw onbeheersbare gevoel om het over te nemen direct wordt getriggerd en jij een bevestiging krijgt "Zie je wel, ik moet het ook zelf doen". Je weet dat je hoge eisen aan jezelf stelt en je best doet om iets zo accuraat, zo goed mogelijk te doen. Jouw lat ligt hoog. Een perfectionist streeft naar perfectie en is bezig om volmaaktheid te creëren. Door deze eisen geloof je niet dat een ander het net zo goed kan doen. Jij voelt zo goed aan wat de ander nodig heeft. Dat loslaten is niet makkelijk. Jij moet wennen om werk uit handen te geven. De taken zullen misschien niet zo worden uitgevoerd zoals jij dat zou doen, maar is dit nu werkelijk zo erg?

Anne kwam er zelfs achter dat haar teamleden dingen beter konden. Ook dat is even slikken voor een perfectionist. Maar je zal zien dat je meer lucht voor jezelf creëert als je zaken overdraagt. Wat uiteindelijk tot minder stress leidt.

My way or the highway

Jij hebt een eigen manier om dingen te doen en je wil hier niet van afwijken. Alleen niemand is perfect, dat weet jij ook. En toch streef je naar perfectie. Als een ander het overneemt, dan kan deze een eigen manier hebben en dat is eng. Het gebeurt namelijk niet op jouw manier, die volgens jou de enige manier is om het te doen.

Als jij durft om imperfect te zijn, dan komt er ruimte om dingen op een andere manier te doen. Zelfs als je kleine dingen laat overnemen, dan scheelt je dat handenvol tijd. Begin dus met iets kleins. En vertel wat het eindresultaat moet zijn. Laat los hoe iemand het resultaat behaalt. Dat is de verantwoordelijkheid van degene aan wie je het hebt overgedragen.

Anne begon met het inplannen van haar afspraken en merkte al vrij snel dat het fijn was. Al dat gedoe erom heen was weg (heen en weer mailen) en de afspraak stond keurig netjes in haar agenda. Klanten blij en zij dus ook blij. Gun jezelf net als Anne deze ervaring, zodat je samen met je team veel taken kunt oppakken en jij in control bent.

Koester je controlefreak

Perfectionisme staat voor: doorzetter, oplettend, ijverig, betrouwbaar en ambitieus. Prachtige kwaliteiten voor ondernemers. Het gevaar zit in het doorslaan van deze kwaliteiten, waardoor je het te extreem toepast. Alles valt en staat met balans, het doseren van je kwaliteiten.

Anne is gaan werken aan haar perfectionisme en bouwt nu vol vertrouwen haar team op. Ze ziet nu op welke momenten haar oog voor detail niet helpt en ze wat afstand moet nemen van de situatie. Haar perfectionisme helpt haar nu in het bouwen van een ijzersterk team en zit haar niet meer in de weg. En misschien ben jij er ook aan toe om een team op te bouwen. Ik heb een waardevolle checklist voor je gemaakt, zodat jij in enkele minuten ziet of jouw bedrijf er ook aan toe is om dingen over te dragen. Ook als dat spannend is of jouw controlefreak activeert. Stap uit de drukte en laat je helpen. Een ander kan het net zo goed, als jij het kan.

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere ondernemers. Dit kan door middel van de social mediaknoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij last van je perfectionisme? en waarom?