Als je het lastig vindt om een planning te maken, dan is het verleidelijk om bij andere ondernemers te kijken en jezelf te vergelijken. Wat doen zij? Kun jij dat ook doen?

De vraag is alleen of het handig is. Ik denk het niet en ik leg je graag uit waarom.

Iedere ondernemer heeft een eigen aanpak

Je kunt niet klakkeloos kopiëren wat een andere ondernemer doet. Wat bij de één werkt, hoeft niet voor een ander te werken. Het is veel slimmer om je eigen aanpak te ontdekken. Als voorbeeld, ik kan kijken wat Simone Levie doet. Een succesvolle onderneemster en dan kan het verleidelijk zijn om mezelf met haar te vergelijken. Dat is mijn droom, dat is wat mijn innerlijk ook graag wil. Alleen Simone is Simone en ik word nooit Simone. Ik ben Danielle, met een andere energie en mijn eigen karakter.

Ik kan het proberen om Simone na te doen, maar ik denk dat ik er karig bij afsteek als ik dat doe. Het is niet echt en authentiek. En klanten merken het meteen als je trucjes doet en niet jezelf bent. Het is veel slimmer om mijn eigenheid te ontdekken en dat naar buiten te brengen. Om mezelf goed te positioneren en te genieten van wat een Simone doet. Door haar geïnspireerd te raken om ook het beste in jezelf naar voren te halen. Maar niet proberen haar na te doen. Dat werkt niet en klanten prikken zo door een copycat heen.

Met vergelijken, zie je je eigen talent niet meer

Jij en ik hebben allemaal een talent meegekregen. Iets waar we gewoon goed in zijn en waar we veel mensen mee kunnen helpen. Als je jezelf gaat vergelijk, dan heb je geen oog meer voor jouw eigen talent. Je luistert niet meer naar je EIGENwijsheid. Zelf heb ik gemerkt dat je dit een tijdje vol kunt houden. Dat je het een tijdje vol kunt houden om niet te doen wat je het allerliefste wil doen, omdat je denkt dat het anders moet. Omdat je anderen dat ziet doen en jij denkt dat je het ook zo moet doen.

Alleen het schoentje gaat op een gegeven moment knellen. Je houdt het niet meer vol om te voldoen aan de lat die jezelf oplegt. Het is niet de bedoeling dat je de weg van een ander volgt, omdat jij je eigen talent hebt. Dus stop ermee om alleen naar een ander te kijken en jezelf steeds langs deze maatstaf te leggen. Als jij jou talent gaat omarmen en ziet wat jij te brengen hebt, dan heb je anderen niet meer nodig om te bepalen wat jij het beste kunt doen.

Maak je eigen jaarplan om je bedrijf succesvoller en makkelijker te maken

Je hoeft je niet blind te staren op de ondernemers die het volgens jou helemaal voor elkaar hebben. Kijk naar jouw succesnummers. Misschien ben jij ijzersterk in netwerken. Is dat jouw manier om klanten te overtuigen om met jou samen te werken. Waarom zou je dan constant aanwezig zijn op social media als netwerken jouw manier is? Of misschien ben jij een webinargenie. Krijg jij op deze manier jouw klanten. Wat let je om hier alleen vol voor te gaan en de rest te laten voor wat het is?

Een lieve klant van mij was ijzersterk in direct benaderen via de telefoon. Alleen zag ze dat anderen in haar vakgebied Facebook gebruikte om een workshop te vullen. Ze ging krampachtig proberen om dit ook te doen. Ze maakte berichten, ging live.. maar niks nada niente... Ze moest haar workshop annuleren. Samen gingen we terug naar de tekentafel en daar ontdekte ik al vrij snel dat zij het talent had om klanten te overtuigen via de telefoon. Toen ik haar vroeg waarom ze dit niet meer deed, antwoordde ze: "Tja, ik zie mijn concurrenten op Facebook. Ik dacht dat ik dat ook moest doen."

Niet dus...

Als je toch moet vergelijken, vergelijk dan met jezelf

Herinner jezelf eraan dat je maar een klein stukje ziet als je naar een ander kijkt. Jij ziet wat je wilt zien en vaak is dat het stuk waar je over jezelf niet tevreden bent. Jij komt er vaak bekaaid uit als je alleen naar de grootsheid van een ander kijkt. Terwijl ik je wil uitdagen om je eigen talenten te zien. Je eigen aanpak en deze vol power in de wereld te zetten. Hoe meer jij jezelf kunt zijn, hoe meer overvloed je gaat ervaren. Daar hoef je niet eens moeite voor te doen. Dat zijn krachten waar wij geen invloed op hebben.

Vergelijk je startpunt en je eindpunt

Hoe sneller je stopt met het vergelijken met anderen om te ‘winnen’, hoe sneller je kan beginnen je bedrijf écht succesvol en makkelijker te maken. Wil je vergelijken, vergelijk dan met jezelf. Zie waar je eerst stond en waar je nu staat. Als je dit doet dan zie je jouw leermomenten en de groeisprongen die je hebt gemaakt. Dat beeld is veel belangrijker dan wat je een ander ziet doen. Het is jouw verhaal en daar mag je volledig voor gaan staan. Dus maak jouw planning voor het nieuwe jaar, zodat je streeft om de beste versie van jezelf te worden en geen kopie van een ander.

Merk je dat dit artikel iets in je los maakt en wil je erover praten? Neem contact met mij op dan laat ik  je zien wat je eraan kunt doen.