De ondernemerswereld wordt door het Corona virus stilgelegd en om je heen zie je dat ondernemers zoeken naar mogelijkheden om snel en eenvoudig een online cursus te maken. Vragen over online ondernemen vullen mijn tijdlijn. "Hoe kun je overschakelen op tijdelijk online ondernemen? Hoe maak je een online dienst die automatisch draait? Hoe kun je creatief te handelen de komende weken om online business te genereren?"

En misschien stond het maken van een online omgeving op een ooit-eens-doen lijstje.
Of was je de afgelopen tijd aan het nadenken om online een cursus te maken.

Nu is de tijd om door te pakken en jouw eerste online cursus te maken.
Let's go...

Tip 1. Hoe maak je snel en eenvoudig een online cursus?

Dit kun je zo groot maken als je wilt. Uiteraard kun je een complete online leeromgeving maken, waarin de lessen staan om te volgen (die ik maak... vraag er gerust naar) maar je kunt het ook al voor elkaar krijgen met een nieuwsbrief, vimeo en je website. Je maakt een reeks mailingen die je inplant in bijvoorbeeld Autorespond. In deze mailingen staat de les voor je deelnemers. Door de nieuwsbrief in te plannen krijgt de deelnemer van jouw online cursus steeds een nieuwe les in zijn mailbox.

Tip 2. Welke tools heb je nodig om een online cursus te maken?

Ook dit kun je heel groots maken, maar ik ben het type 'Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan'. Natuurlijk kun je de allerbeste microfoon kopen of een goede camera. Maar op iedere laptop zit een microfoon en een camera tegenwoordig. Die zijn prima in te zetten. Of de camera op je telefoon is ook te gebruiken als je een statief hebt waar je deze op kunt zetten.

Zelf heb ik een logitech HD1080p camera en een Snowball microfoon. Ik neem de les op met Quick time player (op een mac of screencast voor een microsoft computer).

Tip 3. Hoe krijg je een video in je online cursus?

Je kunt de video dan op Vimeo of YouTube zetten en die je later op je websitepagina zet. Ik heb hier een video gemaakt hoe je dat kunt doen. Deze websitepagina scherm je af met een wachtwoord en voilà, je hebt je eerste pagina gemaakt van jouw online cursus. Uiteraard kun je ook je lessen delen in Facebook groep of iets dergelijks. Echt... de mogelijkheden zijn enorm.

Tip 4. Opbouw van je content

Bedenk wat de eerste stap is om het probleem waar de klant in zit op te lossen. Daar ga je mee beginnen. Wat is dan de volgende stap? Les nummer 2. De opbouw van je content zijn de stappen om van A naar B te komen. Welke kennis heb ik nodig om mijn probleem op te lossen? Wat moet ik oefenen als deelnemer? Welke mindset moet ik daarbij hebben? Of welke belemmeringen kan ik tegenkomen? Je gaat dit in een logische volgorde neerzetten en begeleidt jouw deelnemer van het probleem naar de oplossing.

Tip 5. Lever extra waarde in je online cursus

Je online cursus is eenvoudig te verrijken met video's, audio, werkboeken, PDF's, opdrachten die klanten kunnen maken (en eventueel naar je mailen) of wat dan ook. Je voegt deze waarde toe en daardoor wordt jouw online cursus steeds waardevoller. Ik heb laatst zelf een training gekocht. Over Instagram. Dat waren allemaal e-books. En deze e-books kreeg je in een online omgeving te zien als je 29,- had betaald. Ik kon erop klikken (na wachtwoord uiteraard) en hup het e-book was te lezen. Zo simpel, maar het is al een online cursus. En tegenwoordig weet bijna iedere ondernemers hoe je een e-book moet maken, dus dat is geen probleem. En anders maak je gewoon een Word document, wat je opslaat als PDF. Hup, e-book.

Tip 6. Hoe coach je in een online cursus?

Slim is het als je een vraag en antwoord sessie kunt geven. Zodat klanten jouw vragen kunnen stellen over wat ze geleerd hebben. Dit kun je wederom heel makkelijk in een Facebook groep doen, waar je jouw deelnemers alleen toelaat. Je gaat live op een bepaald tijdstip en je gaat je klanten online coachen.

Maar de makkelijkste oplossing is om klanten hun vragen te laten mailen, waar jij weer een reactie opgeeft. Je ziet.. ik hou van simpel 😉

Tip 7. Wat kun je vandaag doen om klanten te helpen?

Dat is de vraag die je jezelf kunt stellen als je niet ziet hoe je een online cursus kunt maken voor jouw klanten. Door deze situatie ontstaan er nieuwe problemen bij jouw klanten. Kijk of je daar een oplossing voor hebt en ga dat delen met de wereld. Op welke manier dan ook. Jij bent van waarde en jouw kennis ook. Durf je nek uit te steken en je podium te pakken voor het oplossen van een probleem.

 

Hoe nu verder?

Op dit moment worstelen zelfs grote bedrijven om overeind te blijven. Jij als eenpitter wordt door de omstandigheden gedwongen om na te denken over je aanpak, zodat je de grip op jezelf en je bedrijf terug krijgt. "Hoe zorg ik toch voor inkomen, hoe doe ik dit op een integere manier en willen mijn klanten wel over naar online begeleiding?" schiet door je hoofd als je nadenkt over de impact dat dit virus heeft op jouw onderneming.

Zie je online kansen

Ik hoop dat dit artikel je helpt om je blik te verruimen en te zien dat je online kansen hebt. Blijf waarnemen, zie de mogelijkheden... ook in deze roerige tijd. De valkuil is dat je het te perfect wilt doen. Start en ga het daarna verbeteren of upgraden. Nu is het de bedoeling dat jouw kennis de wereld in gaat. Anders zoeken we het bij een ander, want geloof mij, jouw klanten zoeken wel naar jouw online cursus.

Laat je dus niet tegenhouden door de mindfucks die opspelen als je na gaat denken over het ontwikkelen van je online cursus.

Hulp bij online ondernemen?

Om hierbij te helpen heb ik mijn groep 'Make the Change' open gezet voor vragen van ondernemers. Heb je techniekpaniek, kom je ergens niet uit, loop je vast in je eigen ideeën? Meld je aan en deel je zorgen, problemen en vragen. Er zit daar een community van experts die jou vast kunnen helpen met je vragen. En uiteraard sta ik je ook bij. Kosteloos, want ik geloof dat we elkaar op dit moment moeten helpen. En als ik dat kan doen door mijn online en businesskennis dan doe ik dat graag.

Klik op de button Lid worden en jij bent erbij.

Blijf veilig de komende tijd en zorg voor grip op jezelf, je bedrijf en toch ook je groei...

With love,

 

Danielle

 

 

P.S. je ziet een link onder Autorespond staan, een fantastische manier om nieuwsbrieven te versturen. Dit is mijn affiliate link en als je koopt via deze link, dan doneer ik het bedrag dat ik daarvoor krijg aan Ready2Help