Voor veel ondernemers klinkt het te mooi om waar te zijn. Geld verdienen en doen wat je het allerleukste vindt. En toch zie ik dat veel ondernemers met werkzaamheden bezig zijn die ze helemaal niet leuk vinden om te doen. Dit komt het succes van jouw bedrijf niet ten goede. Sterker nog, het vreet energie bij jou en je richt je niet op de werkzaamheden waar je geld mee gaat verdienen.

 

Ik-doe-het-zelf-wel strategie

Het is zo verleidelijk. In het begin van je ondernemerschap doe je alles zelf. Boekhouding, marketing, klanten bellen, website bijhouden etc. Ik zie alleen dat als een bedrijf gaat groeien, dat ondernemers deze aanpak vasthouden. Ze hebben een ik-doe-het-zelf-wel strategie, die ervoor gezorgd heeft dat hun bedrijf is gaan groeien. Ze doen netjes wat een coach zegt wat ze moeten doen om te groeien. In het begin had je nog niet zoveel klanten en is er inderdaad ruimte in de tijd om het zelf te doen. Alleen nu ben je op een punt dat het bedrijf gegroeid is en je krijgt steeds minder tijd. Je kunt het niet meer alleen doen, tenzij je geen privé-leven wilt overhouden.

 

Het is toch goed om gedreven te zijn als ondernemer?

Begrijp mij niet verkeerd, natuurlijk is het goed om ambitieus te zijn en te streven naar vooruitgang. Daar is helemaal niks mis mee. Alleen kom je op een punt dat je je gaat richten op de werkzaamheden die zorgen voor omzet en die jij het allerleukste vindt om te doen. Zo krijg je ruimte om naar de volgende fase te gaan met je bedrijf.

 

Iedere ondernemer heeft zijn eigen talent

De ene is goed in de cijfertjes en de andere ondernemer maakt er een rommeltje van en krijgt er vlekken van in zijn nek. De een is goed in marketing en de ander verdwaalt in de techniek. Kijk vandaag eens waar jouw talenten liggen. Wat is dat unieke stukje aan jou dat bijdraagt aan het succes van het bedrijf. Richt je daarop en de rest ga je uitbesteden.

 

Een team opbouwen kost toch heel veel geld?

"Ho, ho... Danielle... Dat kan jij nou wel heel eenvoudig zeggen, de rest besteedt je uit. Wat kost dat wel niet?"

Dat klopt, als je een teamlid inschakelt dan kost dat geld. En de eerste factuur die je krijgt, dat is soms even slikken. Het stemmetje in je hoofd zegt namelijk, dat had je zelf toch ook kunnen doen. Maar kijk eens wat het je heeft opgeleverd. Je hebt het werk kant-en-klaar aangeleverd gekregen en jij kon je op andere werkzaamheden richten. Zet jouw tarief maar eens naast het tarief van de persoon die je hebt ingehuurd. Zie je dat je kosten hebt bespaard? Dat is een ondernemersmindset en dat is hoe je strategisch naar dit soort zaken mag kijken.

 

Ik vind het moeilijk om zaken los te laten

Dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Het bedrijf is jouw kindje. Zorgvuldig heb je alles opgebouwd en jij weet precies hoe het moet en wie zegt dat iemand anders het net zo als jij doet?

Weet je wat ik heb ervaren? Dat sommige teamleden dingen nog beter doen. Echt waar, ze doen het slimmer, sneller... en ze hebben vaak ook ideeën om het beter te doen. Dat is toch geweldig! Dat je mensen in je team krijgt die met je mee gaan denken. Waardoor zaken nog beter worden dan dat je in gedachte had. En tref je het niet, heb je iemand die niet levert wat jezelf altijd levert. Het voldoet niet en je voelt dat je de neiging krijgt om het zelf te doen... dan mag je echt kritisch kijken of een teamlid op de juiste plek zit.

 

Verdien geld met datgene wat je het allerliefste doet en het allerbeste kunt

Daar zit de geheime formule om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen. Als ondernemer moet jij je focussen en dat lukt niet als je in je eentje alles probeert op te lossen of aan te pakken. Jij mag naar de volgende fase als je signalen krijgt dat je agenda vol loopt en er druk ontstaat. Maak jezelf vrij en zorg ervoor dat het bedrijfsucces niet alleen van jou afhankelijk is.