Zonder een proactieve mindset loopt de mentale en fysieke spanning voor een ambitieuze ondernemer soms hoog op. De statistieken liegen er dan ook niet om - op jaarlijkse basis zijn er maar liefst meerdere honderdduizenden vastgestelde zaken van burn-out en depressie bij ondernemers, met in enkele gevallen zelfs een noodgedwongen opdoeking als gevolg.

 

Hoe werkt voor jezelf zorgen?

Zorg dragen voor je lichaam en geest is belangrijk. Wanneer je dit consistent weet toe te passen, vormt dit het ultieme ingrediënt tot het het succes van je productiviteit en flow. Hoe je nu juist goed voor jezelf kan zorgen, is een heuse zoektocht, voor werkelijk iedereen. OP dit moment is de tijd roerig/onrustig en sommige ondernemers merken dat het lastiger is om een proactieve mindset te behouden.

Wat is een proactieve mindset

Bij een proactieve mindset neem je het heft in eigen handen, denkt vooruit en bent toekomstgericht. Het maakt je succesvoller en je werkt efficiënter. Bij een proactieve mindset hoort reflecteren. Om je hiermee te helpen staan hieronder verschillende vragen die je kunt gebruiken ter reflectie. Mijn advies? Neem deze reflectie herhaaldelijk door en plan het in binnen je drukke agenda.

Het zorgt ervoor dat je the feeling met jezelf niet verliest. Je kan erbij stilstaan tijdens een lange wandeling, met pen, papier en je favoriete thee, of je kan er zelfs een gezamenlijke activiteit van maken. Samen sta je hoe dan ook sterker.

Stel jezelf de volgende vragen
  • Wie ben je zonder je onderneming?
  • Hoe sta je in het leven?
  • Waar kom je vandaan?
  • Waar ga je heen?
  • Wat is je waarom-factor?
  • Welk verhaal straalt je onderneming uit?
  • Wat zijn zaken die je graag bereiken wilt?
  • Hoe zou je leven eruit zien moest je van jezelf houden?
Sta jij stevig in je schoenen?

Jij bent jouw bedrijf en wat je hierbij in je achterhoofd moet houden, is dat je onderneming enkel en alleen kan varen, als jij het ook doet. Money only flows where you do, too. Het valt of staat wel degelijk met je business mindset.

Bouw je rustmomenten in? Maak je genoeg tijd vrij voor je vriendinnen en familie? Heb je zo nu en dan een welverdiende weekendje weg in het vooruitzicht? Hoe zit het met je zelfbeeld? Wat zijn stappen die je kan ondernemen om stevig in je schoenen te gaan staan?

Beheers je mindset om te groeien met je bedrijf en te bereiken wat je wilt

Wanneer je mindset sterk staat, kan en zal je onderneming groeien. Je cijfers zullen exponentieel de hoogte in gejaagd worden, allemaal dankzij jouw zorg voor jezelf. Je weet waar je heen wilt, wat je onderneming uitstraalt en hoe jij het verschil maakt in wat je klanten nodig hebben. Ontdekken hoe je dit proces het liefste aangaat, is uiteraard een stevige uitdaging. Wat werkt voor de ene persoon, werkt niet altijd voor een ander en daarom help ik je graag op weg met 5 MINDSETTIPS die je, vanaf vandaag, kunt toepassen...

TIP 1: Stel geschikte prioriteiten

Er lijkt nooit genoeg tijd te zijn om je gehele takenlijst af te vinken. Dit zorgt op zijn beurt voor extra zorgen, die je gemakkelijk kan vermijden door het heft in eigen handen te nemen en prioriteiten te gaan stellen. Wat is het allerbelangrijkste dat moet gebeuren? Maak een onderverdeling tussen drie taken die je die dag absoluut wilt afwerken, en de taken die je, indien nodig, kan verplaatsen naar een volgend moment. Beschouw je drie vooropgestelde taken als niet-onderhandelbaar.

TIP 2: Bouw een dagelijkse structuur in

De ochtend is bedoeld om je batterijen op te laden voor de dag die je te wachten staat. Je avond is bedoeld om uit te blazen, te genieten en te vertragen. Pauzes zijn er om te nemen. Plan deze zaken effectief in. Hanteer het principe van tijdsblokken om je to-do's in te delen.

TIP 3: Beweeg, beweeg, beweeg

Idealiter 's ochtends wanneer je wakker wordt. Een halfuur aan stevige lichaamsbeweging zoals een wandeling, loop- of yogasessie zorgt voor bergen energie waardoor je je dag met een glimlach kan beginnen, en je zelfs je tasje koffie kan laten vallen. Niet letterlijk, natuurlijk.

TIP 4: Schrijf je gevoelens en gedachten neer

Inzicht krijgen in je innerlijke wereld kan je helpen belangrijke beslissingen te nemen, stil te staan bij de kleine overwinningen in het leven en te ontdekken waar je gelukkig van wordt. Een dagelijkse schrijfsessie kan je op langere termijn ontzettend veel helderheid bijbrengen. Bovendien vormt dit het perfecte excuus een doelgericht notitieboekje aan te kopen.

TIP 5: Stel een gezonde mindset voorop

Clichés zijn enkel clichés omdat ze waar zijn - je kan alles bereiken wat je maar wilt, wanneer je hart en geest erop gesteld zijn. Wanneer je weet waarom je doet wat je doet en wanneer je voelt: "dit ben ik. Dit is mijn verhaal. Hier bied ik meerwaarde" zal je in een mum van tijd een transformatie van overleven naar voluit leven ondervinden.

Je bent het waard

Ben je klaar jezelf en je onderneming volledig te omarmen?

Struikelblokken komen we allemaal tegen en zijn er om aan te gaan. De meest betekenisvolle lessen komen voort uit uitdagende bewegingen in het leven. Schakel je mindset om van hinder naar mogelijkheden en klim over je berg - stapje per stapje. Je kan er een ruime horizon aan kracht, vooruitgang en betekenis vinden. Neem je leven en je onderneming vandaag nog in handen en onthoud dat je het waard bent. Vind je het lastig? Vraag dan gerust een een gratis gesprek aan, dan kijk ik binnenkort met je mee.