"Hard werken, veel uren maken... het hoort bij het ondernemen", zucht een klant tijdens een sessie. "Ik heb zoveel te doen, dat ik niet eens aan het werken van mijn strategie voor mijn bedrijf toekom".

Misschien herken je het. Als gedreven ondernemer spring je elke dag uit bed om jouw mooie missie de wereld in te brengen. Je bent goed in je vak en je wil heel veel mensen helpen. Alleen de tijd, dat is weleens een dingetje.

Elke dag moet er een hoop worden gedaan in jouw business

Nieuwsbrieven maken, zichtbaar zijn op Facebook en Instagram, iets waardevols delen op LinkedIn, je administratie doen, campagnes bedenken, mail beantwoorden. Voor je het weet is de dag voorbij en heb je het gevoel dat je keihard gewerkt hebt. En natuurlijk vind je het fijn om te doen. Dit was je droom. Alleen soms slaat de balans de verkeerde kant op. Dan is de rek er gewoon uit. De hoeveelheid tijd die je werkt, staat niet in verhouding met wat je verdient. Want wees nou eens eerlijk, verdien je alle euro's die je in je marketing stopt terug?

Je neemt klussen aan die je niet meer wilt doen

De verleiding is ook heel groot om JA te zeggen tegen al het werk dat zich aandient. Ook tegen klussen die je eigenlijk helemaal niet meer wilt doen. Maar het is iets wat je zo doet, dus hup... de klus kan er echt wel bij. En op deze manier loopt je agenda vol en als je niet oppast ben je heel druk aan het werk in je bedrijf.

Doe je wat je het allerliefste wilt doen?

Vergis je niet, opdrachten binnenhalen is geweldig en hoort ook zeker thuis in jouw takenpakket. Alleen wordt het tijd dat je realistisch kijkt. Ben jij echt bezig met de werkzaamheden die je het allerliefste doet? Of wordt jouw tijd toch opgeslokt door die rot taakjes?

Hard werken voelt namelijk niet als hard werken als je de werkzaamheden voor je bedrijf helemaal niet als werk ziet. Mijn vraag is dan voor jou "Doe jij wat je wat je graag doet?"

En nu niet deze vraag wegwuiven en denken "Tuurlijk doe ik wat ik graag doe, ik ben toch niet voor niks ondernemer." Ik wil je uitnodigen om echt even stil te staan bij wat je allemaal doet. Kan het slimmer? Kan het beter ingericht worden? Als je minder hard hoeft te werken aan de juiste dingen, dan worden jouw resultaten ook makkelijker behaald.

Een planning helpt om je tijd beter in te delen en meer voor elkaar te krijgen

Weet je wat het grootste geheim is om het gevoel van hard werken te tackelen? Een planning. En dan bedoel ik geen saai Excel bestand of zo iets. Maar een echte stappenplan waardoor jij precies weet wat er moet gebeuren en wanneer jij daar mee bezig bent. Een belangrijk sessie met mijn klanten is altijd de werkzaamheden vertalen naar een agenda. En de meeste vinden dat helemaal niet leuk om te doen. Sterker nog, ze schieten gelijk in de weerstand. "Dat werkt niet voor mij. Het voelt als een dwangbuis" en ga zo maar verder. En toch beloof ik je, dat dit (wat op het oog simpel lijkt om te doen) een belangrijk succesfactor is in een groeiend bedrijf.

Jouw bedrijf heeft een planning nodig om naar een volgend niveau te gaan

Als je bedrijf groeit dan heeft het structuur nodig. Begin je net, dan kun je heel flexibel zijn. Gaan we een bedrijf opschalen en groter maken, dan moeten alle processen soepel lopen. Maar het allerbelangrijkste is dat er tijd over moet blijven voor de werkzaamheden die je het allerliefste doet. Alleen word je snel opgeslokt door dagelijkse dingen en die houden je af van je werkelijke talent.

Jouw tijd is schaars en je wilt niet als een kip zonder kop je bedrijf runnen

Wil je jouw tijd op de juiste manier inzetten en niet het gevoel hebben dat je achter de feiten aanloopt, dan kan een planning jou helpen. En toch schuiven veel ondernemers het van de tafel. "Ik wil gewoon creatief en in vrijheid mijn dingen doen."

Je wordt niet creatiever door deadlines op te zoeken, integendeel

Wist je al dat druk juist creativiteit de kop in duwt? En als creatief brein weet ik dat creativiteit geen tijd heeft. Op de gekste momenten komt een geweldig idee in je op. Een planning kan dan als een beperking voelen. Alleen komt er door de planning juist tijd vrij om eens rustig over zaken na te denken. Je brein is ook rustiger, omdat het niet constant signaaltjes hoeft te sturen. Dat doet het als je juist alles vanuit je hoofd probeert te realiseren.

Met overzicht worden dingen makkelijker gerealiseerd en hou je plezier in wat je doet

Alles staat in de planning en je weet precies waar je mee bezig bent. Er komt ook ruimte om vooruit te werken. Daar is dan ook tijd voor en dan is er juist ruimte om echt een creatief idee te verzinnen. Terwijl je nu op het laatste moment dingen doet of tussendoor. Dan staat er wellicht ook iets moois, maar stel je eens voor wat er kan gebeuren als je echt de tijd en ruimte krijgt. Dan kan je echt doen waar je goed in bent en waar je hart ligt.

Dus, wat denk je ervan? Ga je meer met een planning werken?

Je houdt jezelf echt voor de gek als je denkt dat jij en je groeiende bedrijf geen planning nodig hebben. Vertel daarom gerust als je bezwaren hebt of als dit artikel je juist inzichten heeft gegeven.