Stel jij doelen aan het begin van een nieuw jaar? Of vind je het lastig om te doen? Je weet ondertussen dat het belangrijk is om doelen te stellen en toe te werken naar een eindpunt. Alleen is het zo verleidelijk om gelijk aan de slag te gaan en het doel wel in je hoofd te hebben, maar geen plan te maken op papier. Jij weet het ongeveer in je hoofd en dat is voldoende. Zo heb je het altijd gedaan en kijk eens waar het je tot nu toe heeft gebracht.

 

Doelen stellen helpt je om succesvol te zijn

Aangetoond is dat het stellen van doelen tot betere resultaten leidt. Je gaat namelijk je best doen om het doel te bereiken. Als je een doel stelt en je werkt een plan uit om het te bereiken, neem je heel bewust de tijd voor het behalen van het doel. Alle mogelijkheden komen voorbij en je bent actief aan de slag om een gameplan te maken. Hoe duidelijk je je doel bepaalt, hoe sneller je er kunt komen.

 

Ambitieus, maar niet onhaalbaar

Een doel voor het nieuwe jaar gaat je uitdagen. Wat wil je bereiken en welke stappen ga je zetten om het te behalen? De valkuil is om doelen te groot te maken. Als je een actief ideeënbrein hebt, dan zijn grote doelen zo bedacht. Kijk voor jezelf of het realistisch is. Is jouw doel voor het nieuwe jaar SMART ?

  • S pecifiek
  • M eetbaar
  • A cceptabel
  • R ealistisch
  • T ijdgebonden

Een doel dat niet SMART is zorgt ervoor dat je doelen veel te vaag blijven en je ze te vrijblijvend formuleert. Door er slimmer mee om te gaan, ontstaat de mogelijkheid dat er in de praktijk wat van terecht komt. Hoe korter hoe krachtiger, want helaas zie ik dat sommige ondernemers hier in doorslaan. Het wordt een heel epistel en dan is nog niet echt duidelijk wat het doel is. Een voorbeeld van een SMART doel is: ‘Minimaal 3 afspraken per week gegenereerd door te netwerken bij een netwerkbijeenkomst.'

 

Een doel halen begint met goed formuleren van wat je wilt

Schrijf vandaag het doel van 2018 voor jezelf op en maak een goed plan waarin je beschrijft hoe je het doel gaat halen. En let op! Je moet het écht willen halen! Anders schrijf je een doel op, omdat je denkt dat het moet of omdat iemand zegt dat je dit moet doen. En je begrijpt vast wel, dat het doelen stellen op deze manier niet werkt.

Kijk eens naar het nieuwe jaar dat voor je ligt. Wat wil je gaan doen? Welke dromen wil je realiseren? En wanneer heb jij dit doel gerealiseerd? Maak dan voor jezelf duidelijk welke stappen je gaat zetten om je ondernemersdoelen te realiseren. Laat je niet uit het veld slaan door eventuele tegenslagen. Zie het als een leermoment. In deze situaties ontdek je heel vaak hoe het anders of nog beter kan.

 

3 krachtige vragen om je doelen te stellen voor het nieuwe jaar

  • Waar sta je nu?
  • Waar wil je naartoe?
  • Hoe kom je daar?

 

Waar sta je nu?

Alles begint met het in kaart brengen van je huidige situatie. Kijk realistisch waar je nu staat en kijk vooral naar de succesformules die je op dit punt hebben gebracht. Wat heeft gewerkt en wat niet en wat is het startpunt waar je vandaag begint. Veel ondernemers gaan hier aan voorbij, maar hoe kun je jouw resultaten meten als je geen oog voor je vertrekpunt hebt.

 

Waar wil je naar toe?

Daarna bekijk je waar je naar toe wilt. Wat is de stip op de horizon? Waar wil je naar toe groeien en op welke manier wil je doorgroeien? Bekijk voor jezelf  in hoeverre het antwoord echt de werkelijkheid weergeeft en het geen sociaal gewenst antwoord betreft. Je stelt je doelen voor jezelf en daarin mag je zelf keuzes maken.

 

Hoe kom je daar?

Zoek daarna methodes, strategieën die passen bij je ambitieniveau en die een bijdrage gaan doen om je doel te realiseren. Wat heb jij nodig om je doel te realiseren? De kracht zit vooral in het plan dat je maakt om je doelen te realiseren. Heel vaak wordt dit stuk overgeslagen. In je hoofd zit een fantastisch plan, maar een uitwerking om het te realiseren, ontbreekt. En dat is een gemiste kans. Met een plan krijg je ook de mogelijkheid om het bij te sturen. Je kunt monitoren of de aanpak ook bijdraagt en zorgt dat je het doel gaat behalen. Of je komt er achter dat je aanpak niet werkt en dan kun je bekijken, wat kan er dan wel of hoe kan ik slimmer mijn doel bereiken?

 

En nu? Je hebt je doelen gesteld, wat is dan de volgende stap? Ga de stappen in je planning opnemen en ga daarmee aan de slag. Heel veel succes en bij vragen kun je mij altijd benaderen!

 

In 5 dagen jouw marketingplan voor 2018 maken

Ben jij klaar voor 2018? Of zit je nog steeds te worstelen met je marketingplan... je doelen... Je voelt aan alles dat je op de goede weg zit en je wilt gaan knallen! Doe mee met mijn 5-daagse businesscoaching - MAKE IT HAPPEN CHALLENGE. Start 2018 met een slimme businessboost en maak het jouw allermooiste jaar ooit!

Wil je niets van deze 5 dagen missen, dan kun je je hieronder inschrijven en dan ontvang je alle mails en opdrachten vanzelf in je mailbox!

We starten op 15 januari, zodat jij jouw doelen in 2018 gaat halen en je dromen gaat realiseren! Zie ik je 15 januari?